Suomalaisista 20–64-vuotiaista enää 11 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2022.

Miehistä 12 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana aikuisväestön tupakointi on pääsääntöisesti vähentynyt, mutta väheneminen vaikuttaa kuitenkin hidastuneen parin viime vuoden aikana. Tupakoinnin väheneminen on myös epätasaista eri väestöryhmissä.

-Miehillä tupakointi on vähentynyt, mikä on positiivista. Naisilla tupakoinnin väheneminen on kuitenkin pysähtynyt mikä osoittaa, että tupakoinnin vähentämiseksi ja kansanterveyden parantamiseksi tarvitaan edelleen lisätoimia. Hyvinvointialueilla kannattaa panostaa tupakoinnin lopettamisen tukemiseen, sillä se tuo pitkällä aikavälillä myös taloudellisia hyötyjä alueille, toteaa THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolainen.

Nuorten eli 14–20-vuotiaiden päivittäinen tupakointi on vähentynyt. Pojista kuusi ja tytöistä neljä prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2023. Nuorten tupakoinnissa on oppilaitostyyppikohtaisia eroja, yleisintä tupakointi on ammatillisten oppilaitosten opiskelijoilla. Tupakointi väheni erityisesti tässä ryhmässä, kun taas lukioissa ja perusopetuksessa muutokset olivat vähäisiä.

Eläkeikäisistä eli 65–84-vuotiaista seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin, miehistä yhdeksän prosenttia ja naisista viisi. Eläkeikäisten tupakoinnissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina.

-Terveyden ja hyvinvoinnin laitos