Itsekuri tarkoittaa lyhykäisyydessään ihmisen kykyä hallita omaa käyttäytymistä, päätöksentekoa ja toimintaa niin, että ne tukevat asetettuja tavoitteita ja pitkän aikavälin suunnitelmia.

Monesti ihmisen mukavuudenhalu vie kuitenkin pitemmän korren, eikä motivaatiokaan aina riitä tavoitteiden ja pyrkimysten läpiviemiseksi. Olipa kyse työstä, gradun tekemisestä tai vaikka kunto-ohjelman suorittamisesta, seuraavat vinkit kannattaa sisäistää.

-Tein sinulle 12 kohdan vinkkilistan, jolla koetamme konkreettisesti kehittää itsekuria paremmaksi, kertoo life coach Timo Palonen.

-Vinkkejä voi käyttää monenlaisissa arjen kuvioissa. Toivottavasti löydät siitä edes pari hyvää ja itsellesi sopivaa osviittaa.

  1. Ellet vielä ole kokeillut pomodoro-tekniikkaa, kokeile. Se tarkoittaa sitä, että työskentelet keskittyneesti 25 minuuttia ja pidät sen jälkeen 5 minuutin tauon. Toista neljä kierrosta ja pidä pidempi tauko. Näin saatat saada asioita paremmin aikaan.

2. Käytä houkutusten iskiessä 10-10-10-sääntöä. Pysähdy ja mieti kuinka houkutukseen ryhtyminen vaikuttaisi sinuun 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden kuluessa.

3. Kirjoita aamulla ylös päivän tärkeimmät tehtävät ja pidä ne näkyvillä. Viivaa ne yli sitä mukaa kun saavutat ne.

4. Käytä ”Don’t Break the Chain” eli ”katkeamaton ketju” -menetelmää. Merkitse kalenteriisi rasti joka päivä, kun olet tehnyt jotain tavoitteen eteen. Tavoitteena on välttää katkaisemasta rastien ketjua.

5. Luo itsellesi inspiraatioteksti tai kuva, joka muistuttaa sinua tavoitteestasi. Aseta se näkyvälle paikalle vaikka jääkaapin oveen tai työpöydällesi.

6. Älä väheksy pysähtymisen, miettimisen, meditaation, itsesi kanssa juttelun merkitystä. Monesti olemme vain liian hätäisiä emmekä pysähdy palauttamaan mieliimme kirkkaina sitä mitä oikeasti haluamme. Näillä harjoituksilla voit rauhoittaa mielesi ja tämä saattaa lisätä itsekuriasi.

7. On olemassa to-do-listoja. Ota käyttöön not-to-do- eli älä tee -lista. Kirjaa ylös asiat, joita haluat välttää tai rajoittaa elämässäsi. Tämä voi auttaa välttämään houkutuksia.

8. Kirjoita ylös päivittäin mitä teit tavoitteesi eteen ja kuinka se vaikutti päivääsi. Tähän voit myös palata. Voit lukea ja ennen muuta myös puhua lukemasi ääneen. Kun kuulet ääneen lausuttuna mitä olet tehnyt, se vahvistaa motivaatiotasi ja itsekuriasi.

9. Opettele sanomaan kohteliaan rohkeasti ”ei”. Ole tietoinen omista rajoistasi – jotkut asiat vievät aikaa ja energiaa tuomatta hyötyä.

10. Voit kuvata asioita, piirtää asioita, visualisoida asioita ja edistymistäsi. Esimerkiksi laihduttajan on hyvä kuvata itseään vaikka kuukauden väliajoin. Digitaaliset sovellukset lukemineen ja käyrineen näyttävät myös edistymistä.

11. Jos jokin tehtävä vie alle kaksi minuuttia, tee se heti kun se tulee mieleesi, äläkä lykkää sitä. Siis: heti. Kuulitko? Heti!

12. Palkiseminen voi auttaa joissakin tavoitteissasi. Käytännössä tämä toimii niin, että liität jonkin epämiellyttävän tehtävän johonkin mielihyvää tuottavaan. Voit sanoa itsellesi: ”Jos teen tämän nyt, voin nauttia lempiohjelmastani myöhemmin tai ostaa itselleni sen tuoksun”.