Elimistön liiallisen lämpenemisen ja kuivumisen tunnistaa heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista, toteaa Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus.

Kun lämpötila kipuaa hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota.

– Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen. Sen tunnistaa esimerkiksi heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä jo vakavammasta nestehukasta. Päähän porottava aurinko voi aiheuttaa myös auringonpistoksen, joka oireilee päänsärkynä, ärtymyksenä ja huimauksena, yleislääkäri Emilia Lagus sanoo.

Janoa ei kannata odottaa

Riittävä vedenjuominen auttaa elimistön lämmönsäätelyä toimimaan normaalilla tavalla. Nesteitä tulisi normaalisti saada päivässä 2–2,5 litraa, joista puolet tulee ruoan mukana. Helteellä kehon tarvitsema nestemäärä voi kuitenkin helposti tuplaantua.

Finlaysonilla jopa 50% ale – koodilla SUMMERDEALS15 vielä 15% lisäale jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

– Hikoilu on elimistön tapa poistaa lämpöä kehosta ja viilentyä. Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa päivässä, mutta kuumalla ilmalla fyysisessä työssä lukema voi moninkertaistua ja nousta jopa 12 litraan.

Helteellä, toisin kuin tavallisesti, janon tunne ei aina ehdi korjaamaan nesteen tarvetta tarpeeksi ajoissa. Janon tunne voi ikään kuin ”huijata” – se tulee liian myöhään.

Finlaysonilla jopa 50% ale – koodilla SUMMERDEALS15 vielä 15% lisäale jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

– Virtsan väri paljastaa helposti, jos ei ole juonut tarpeeksi vettä. Jos virtsa on niukkaa ja keltaista, tulisi juoda enemmän vettä, Lagus kertoo.

Näin pidät kehon viileänä helteellä

  • Hakeudu varjoon päivän kuumimpaan aikaan, eli kello yhdentoista ja kolmen välillä, jolloin myös ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan.
  • Vältä fyysisesti raskasta työtä keskipäivän auringossa. Jos joudut tekemään helteellä töitä, pidä taukoja ja juo tarpeeksi nesteitä. 
  • Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaat kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli natriumia tai kaliumia. Helteellä hyviä janojuomia ovatkin veden lisäksi esimerkiksi vissyt tai mehut.
  • Alkoholi ja kofeiini ovat haitallisempia kesällä, sillä ne lisäävät virtsan eritystä ja kuivumista. Jos istut terassilla, juo joka toinen lasillinen vettä. 
  • Vaikka helteellä ruokahalu vähenee, säännöllinen ruokailu on tärkeää riittävän nesteytyksen kannalta. Ruoka auttaa ylläpitämään neste- ja suolatasapainoa sekä turvaa energiavarastojen säilymisen. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi nestettä ja kivennäisaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset.
  • Paras tapa suojautua auringonpolttamilta on käyttää vaaleasta ja hengittävästä materiaalista valmistettuja väljiä vaatteita sekä aurinkorasvaa. Leveälierinen hattu suojelee hyvin päätä ja niskaa.