Nokian sosiaali- ja terveysaseman hammashoitolassa alkoi maaliskuussa kokeilu.

Kokemukset uudesta toimintamallista ovat olleet positiivisia: hyödyt näkyvät jo lyhyessä ajassa sekä henkilöstölle että potilaille.

Mistä tässä kaikessa on oikein kyse, selvitimme.

Selkeitä hyötyjä

”Kerralla enemmän” -mallilla on tarkoitus parantaa hoidon saatavuutta, nopeuttaa hoitoon pääsyä ja lyhentää hoitojaksojen kestoa suun terveydenhoidossa.

Asiakkaiden näkökulmasta hoitokerrat vähenevät ja yksittäisellä käynnillä ammattilaisten aika tulee käytettyä tehokkaasti.

Kansallisesti menetelmä on jo laajemmassakin käytössä.

– Yhden hampaan paikkausta varten potilaalle varataan yleensä puolen tunnin aika. Nyt kokeilussa oleva joustavampi ajanvarausmalli mahdollistaa, että voimme tarvittaessa paikata samalla käynnillä kaksi hammasta tai useampiakin hampaita sekä esimerkiksi puhdistaa hampaistoa. Säästämme sekä potilaan että ammattilaisten aikaa, kun jatkoaikoja ei välttämättä enää tarvitse varata, vastaava hammaslääkäri Piia Halmi mainitsee esimerkkinä.

Myös hammashoitolan varsin vilkas puheluliikenne on rauhoittunut kokeilun myötä. Puheluja tulee edelleen paljon, mutta ne ovat nyt paremmin hallittavissa. Lisäksi käyttämättä ja perumatta jääneet hukka-ajat ovat vähentyneet merkittävästi.

– Kun potilaan yksittäiset käyntikerrat vähenevät, myös käynteihin liittyvät puhelut ja aikojen perumiset vähenevät. Tämä helpottaa valtavasti puhelinpalvelun ja ajanvaraustiimin työtä, kertoo osastonhoitaja Mari Posti.

Finlaysonilla jopa 50% ale! Ja kun laitat mukaan koodin SUMMERDEALS15 saat vielä 15% lisäalen jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

Ennen uuden toimintamallin käyttöönottoa suun terveydenhuollon hoitotakuu ylittyi Nokialla. Hoitotakuuseen kirittiin kuitenkin jo parissa kuukaudessa Kerralla enemmän -mallin myötä.

Hoitotakuu tarkoittaa potilaan oikeutta päästä terveydenhoitoon tietyn ajan sisällä kiireettömissä asioissa. Suun terveydenhuollossa kiireettömään hoitoon tulee päästä neljässä kuukaudessa, jos hoitotarve todetaan.

Miten homma toimii?

Kerralla enemmän -mallin käyttöönoton takia ajanvarausjärjestelmän rakennetta uusittiin ja päivittäistyön avuksi valjastettiin toiminnanohjausjärjestelmä ”Kerttu”.

– Pyrimme saamaan kerralla tulosta, josta lyhenne ”Kerttu” tulee, Piia Halmi taustoittaa.

Uudessa mallissa potilaalle varataan alustava vastaanottoaika, eli tunnin aikaikkuna, jonka sisällä hänen hoitonsa alkaa. Puoli tuntia ennen hoitohuoneeseen kutsumista potilas saa tekstiviestin, jossa aloitusaika tarkennetaan. Vastaanottoajan kesto riippuu siitä, millaisia toimenpiteitä potilas tarvitsee.

Finlaysonilla jopa 50% ale! Ja kun laitat mukaan koodin SUMMERDEALS15 saat vielä 15% lisäalen jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

– Joskus on tullut väärinymmärryksiä, mihin aikaan varaus tarkalleen alkaa ja potilas onkin saapunut paikalle liian aikaisin, mutta näin on käynyt onneksi harvoin, Mari Posti sanoo.

Kuukausittain Nokialla hoidetaan Kerralla enemmän -mallilla jopa 800 potilasta. Yksi hoitokerta kestää keskimäärin noin 35 minuuttia, pisimmät hoitokerrat ovat venyneet puolentoista tunnin mittaisiksi.

– Sitä pidempi, yli puolentoista tunnin hoitokerta käy potilaalle jo turhan raskaaksi, Piia kertoo.

Isosta hammasremontista kerralla erääntyvä lasku on saattanut etukäteen huolestuttaa potilaita, mutta laskusta voi tarvittaessa tehdä maksusuunnitelman. Hoidon kokonaishintaa kuitenkin alentaa se, että yhdellä kerralla tehtävistä toimenpiteistä potilaalta laskutetaan vain yksi käyntimaksu.

Uusi toimintamalli ei tarkoita pelkästään reikiintyneiden hampaiden paikkaamista urakalla, vaan toiminnassa panostetaan myös suun sairauksien ehkäisyyn ja suunterveyden ylläpitoon. Hammaslääkärit, hammashoitajat ja suuhygienistit toimivat tiimeinä potilaan hoidossa.

Kaikille potilaille tai kaikkiin tarpeisiin joustava ajanvarausmalli ei sovi, ja siksi osa henkilöstöstä onkin varattu työskentelemään perinteisen ajanvarausmallin mukaisesti.

Finlaysonilla jopa 50% ale! Ja kun laitat mukaan koodin SUMMERDEALS15 saat vielä 15% lisäalen jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille