Pitkäaikainen altistuminen tieliikennemelulle ei ainoastaan häiritse asumisviihtyvyyttä tai unta, vaan voi vaikuttaa suoraan sydämen terveyteen.
Tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimus osoittaa, että melulla on yhteys sekä sydän- ja verisuonisairauksiin että muihin terveyshaittoihin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan tieliikenteestä ja lähinaapureista aiheutuva melu häiritsee kaupunkilaisia eniten. Selvityksen mukaan kahdeksan prosenttia Suomen kymmenen suurimman kaupungin asukkaista ilmoitti kokevansa tieliikenteen melun erittäin häiritseväksi kotona. Unihäiriöitä liikennemelusta esiintyi harvemmin, mutta ongelma ei rajoitu vain asumismukavuuteen.
Laaja pohjoismainen NordSOUND-tutkimus tuo uutta tietoa melun terveysvaikutuksista. Tutkimus vahvisti, että pitkäaikainen altistuminen tieliikenteen melulle lisää hieman iskeemisen sydänsairauden ja aivohalvauksen riskiä.
Tiedätkö miten elimistösi voi – tilaa tästä Puhti-labratestit (Mehiläinen) ilman lääkärin lähetettä!
Tutkimuksen mukaan liikennemelu saattaa olla yhteydessä myös lihavuuteen, ja siten välillisesti tyypin 2 diabetekseen, johon ylipaino on tunnettu riskitekijä.
– Melun terveysvaikutusten tutkimuksessa oletetaan, että pitkittynyt melusta johtuva häiriö aiheuttaa stressiä, ja voi tätä kautta johtaa diagnosoitaviin sairauksiin. Haittoja voi syntyä myös unen häiriintymisen kautta, kertoo erikoistutkija Tytti Pasanen.
Tiedätkö miten elimistösi voi – tilaa tästä Puhti-labratestit (Mehiläinen) ilman lääkärin lähetettä!
Vaikka NordSOUND-tutkimuksessa ei saatu vahvaa näyttöä yhteyksistä esimerkiksi rinta- tai suolistosyöpien riskiin, sydän- ja aineenvaihduntasairauksien osalta yhteyksiä pidetään merkittävinä.
THL on myös selvittänyt melun häiritsevyyden ja terveyshaittojen välistä yhteyttä kirjallisuuskatsauksessa. Katsauksen mukaan epidemiologista näyttöä on, mutta on yhä epäselvää, missä määrin koettu häiritsevyys itsessään aiheuttaa terveyshaittoja.
– Tarvitaan lisää tarkkaa tietoa siitä, kuinka voimakasta ja pitkäkestoista meluhäiriön täytyy olla, jotta sillä on mitattavia terveysvaikutuksia, sanoo Pasanen.
Johtava tutkija Timo Lanki muistuttaa, että melun ja ilmansaasteiden vaikutuksia on vaikea erottaa toisistaan, koska molemmat esiintyvät usein samassa ympäristössä ja vaikuttavat terveyteen samanaikaisesti.