Tämän vuoden Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta teki päätöksen palkinnon myöntämisestä. Palkinto luovutettiin Kansanterveyspäivässä tänään.

THL:n jakama kansanterveyspalkinto on tunnustus valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä.   

Mistä on kyse?

K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa sitä, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina paikalla välittävä aikuinen. Palkinnon perusteluiden mukaan toimintamalli on osoitus siitä, että lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. K-Marketit ovat herättäneet näkyvästi yhteiskunnallista keskustelua kiusaamisen ehkäisystä ja tarjonneet muillekin toimintamallin puuttua kiusaamiseen.

Kiusaamisvapaa vyöhyke sai alkunsa vuonna 2020 Tervakosken K-Marketista ja syksystä 2021 alkaen se on otettu käyttöön pysyvänä toimintatapana kaikissa lähes 800:ssa K-Marketissa ympäri Suomen. 

-Kaikilla aikuisilla on vastuu puuttua kiusaamiseen. Kuten THL:n hieno tunnustus osoittaa, asia on iso myös kansanterveyden kannalta. K-Marketit ovat vahvasti osa yhteisöään ja se näkyy kaikessa toiminnassa. Vaikka kauppa ei yksin voi ratkaista kiusaamista, haluamme näyttää esimerkkiä kiusaamisen ehkäisemisessä ja kannustaa kaikkia mukaan, sanoo johtaja Jesper Åberg K-Marketista.

K-Marketien yhteistyökumppani Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on tukenut kauppiaita ja kauppojen henkilökuntaa toimintamallin kehittämisessä ja käyttöönotossa sekä räätälöinyt kauppiaille koulutusta kiusaamistilanteiden käsittelyyn. MLL:n tuottama Välittävän aikuisen muistilista sisältää neuvoja siitä, miten jokainen voi toimia kiusaamista nähdessään. Kauppoihin on jaettu myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin yhteystietokortteja sekä Kiusaamisvapaa vyöhyke -julisteita.

-Kaupassa huomattu kiusaaminen voi olla yksittäinen ikävä tilanne, mutta se saattaa liittyä myös pitkäkestoiseen kiusaamiseen. Moni lapsista ja nuorista tarvitsee kanavan, jossa he voivat akuutin tilanteen jälkeen saada apua. MLL Lasten ja nuorten puhelin ja chat tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua koulutetun, vapaaehtoisen aikuisen tai ammattilaisen kanssa, sanoo auttavien puhelinten ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki MLL:stä.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin Sekaisin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle.