Kuluneessa kuussa vietettiin Euroopan elinsiirtopäivää. Tiesitkö sinä, että Suomessa yli 400 ihmistä odottaa koko ajan elinsiirtoa. Munuaissiirrot eläviltä luovuttajilta helpottaisivat tilannetta.
Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa. Siirrettävistä elimistä onkin jatkuva pula. Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Heistä 350 tarvitsee uuden munuaisen. Keskimääräinen odotusaika munuaissiirtoon on tällä hetkellä pitkälti kaksi vuotta.
-Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla, mutta elinsiirto parantaa elämänlaatua ja ennustetta. Onnistuneen siirtoleikkauksen jälkeen voi elää normaalia elämää ja moni palaa työhön, kertoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.
Munuaissiirto on myös erittäin kustannustehokas hoito. Uusi toimiva munuainen säästää yhteiskunnan varoja puoli miljoonaa euroa dialyysihoitoon verrattuna.
Eläviltä?
Suurin osa siirrettävistä munuaisista saadaan aivokuolleilta luovuttajilta. Terve elävä ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen tai läheiselle henkilölle. Suomen lainsäädännön mukaan luovuttajana voi käytännössä toimia vain lähisukulaiset tai puoliso.
Munuaissiirtojen määrää on nyt tavoitteena kasvattaa Suomessakin lisäämällä elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja. Maassamme elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja on ollut vain 10–15 vuositasolla. Monessa muussa Pohjoismaassa määrä on paljon suurempi, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa noin kolmasosa kaikista siirroista. Suomessakin lasten munuaissiirroista puolet on tehty eläviltä luovuttajilta, yleensä vanhemmilta.
-Elävältä luovuttajalta tehdyssä munuaissiirrossa vastaanottaja saa tutkitusti terveen munuaisen. Siirtoleikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vastaanottajan terveydentila on vakaa ja potilas välttyy pitkältä odotusajalta. Siirretty munuainen alkaa yleensä toimia heti, osittain siksi, että siirrännäisen säilytysaika on mahdollisimman lyhyt. Pitkäaikaistulokset ovat erinomaiset ja paremmat kuin kuolleen luovuttajan munuaisella tehdyssä siirrossa, kertoo HYKS:n elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri, professori Helena Isoniemi.
Munuaisen luovutuksen on perustuttava aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistä. Mahdolliselle luovuttajalle tehdään perusteelliset lääketieteelliset tutkimukset, jotta luovutusleikkaus on turvallinen toimenpide.
-Munuaisen luovuttajan ennuste ja elämänlaatu ovat tutkimusten mukaan yhtä hyviä kuin muun väestön. Kun on luovuttanut toisen munuaisensa, munuaistoiminnasta on jäljellä vain puolet. Elimistö pystyy kuitenkin kompensoimaan tilannetta ja jäljelle jääneen munuaisen toiminta lisääntyy vähitellen noin 75 prosenttiin normaalista, Isoniemi jatkaa.
Tiesitkö tämän munuaisen luovutuksesta?
– Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.
– Munuaisen siirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen.
– Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide tutkitulle luovuttajalle.
– Siirtoleikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana.
– Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen alkaa yleensä toimia heti.