Ravitsemussuositusten noudattaminen vaihtelee koulutustason ja sukupuolen mukaan. Korkeimmin koulutetut suomalaiset syövät yhä edelleen enemmän kasviksia ja hedelmiä, ja toisaalta vähemmän lihaa kuin vähän koulutetut suomalaiset.
Kasvisten ja hedelmien käyttö on lisääntynyt tasaisesti vuosina 1997–2012. Ravitsemussuositusten tavoitteeseen, puoleen kiloon kasviksia ja hedelmiä päivässä on kuitenkin vielä matkaa lähes kaikilla suomalaisilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä Finravinto-tutkimus. Tutkimuksen tärkeimmät tulokset on koottu uuteen Tutkimuksesta tiiviisti -esitteeseen.
Ravintorasvojen käyttö lisääntyy
Miehillä kasvimargariinien ja -öljyjen käyttö kasvoi tasaisesti kaikissa koulutusryhmissä aina vuoteen 2007 asti. Vuoden 2007 jälkeen vähiten koulutettu kolmannes suomalaisista vaihtoi kasvisöljyt kuitenkin voihin – mahdollisesti vähähiilihydraattista ruokavaliota suositelleen karppauskeskustelun seurauksena. Samaan aikaan korkeasti koulutetut suomalaiset lisäsivät yhtä lailla sekä öljyjen että voin käyttöä.
Sekä korkeasti että vähän koulutetut naiset syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita miehiä reippaasti vähemmän; naiset syövät lihaa suositusten mukaisesti eli alle 100 grammaa päivässä. Miehet syövät sen sijaan kaikissa koulutusryhmissä lihaa suosituksia enemmän.
Vähemmän sokeria, enemmän kalaa
Kalan syönnissä koulutusryhmien väliset erot kaventuivat vuosina 2007–2012 sekä miehillä että naisilla. Samaan aikaan vähiten koulutetun kolmanneksen sokerinkäyttö väheni. Sokerin käyttö on ainoita asioita, joissa miehet noudattavat ravitsemussuosituksia naisia paremmin.
Ravitsemussuositusten tavoite on, että koko väestön ruokavalio on tasapainoinen ja terveyttä edistävä. Siksi suomalaiset suositukset kannustavat syömään päivittäin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa. Kasvisvoittoisen ruokavalion energiatiheys on pieni, mutta ravintoainetiheys suuri, eli siitä saa runsaasti suojaravintoaineita, mutta vain niukasti energiaa. Vähärasvaista lihaa tulisi syödä kohtuullisesti, kalaa tulisi syödä nykyistä enemmän sekä suosia kasviöljyjä ja vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita. Tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria tulisi karsia.
-Ruokavalion tulee terveellisemmäksi lähes huomaamatta lisäämällä kasvisten ja hedelmien käyttöä. Uusiin kasviksiin tutustuu kätevästi, kun käyttää kauden kasviksia. Niistä saa tietoa esimerkiksi Satokausikalenterista, kertoo THL:n erikoistutkija Susanna Raulio.
-Kannattaa myös pitää lihattomia päiviä ja kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia kasvisproteiineja, hän jatkaa.