Ärsyttävä eli niin sanottu kuiva yskä on tuttu ja kiusallinen flunssaan liittyvä vaiva. Käypä hoito -suositusten mukaan käsikauppatuotteina myytävillä yskänlääkkeillä ei ole merkittävää tehoa akuutin yskän oireisiin aikuisilla.

Hoitosuosituksissa ei myöskään enää suositella yskänlääkkeiden käyttöä lasten virusinfektioon liittyvän yskän hoidossa. Sen sijaan Käypä hoito -suositukset nostavat esiin hunajan, josta on todettu, että se saattaa lievittää lasten akuutin yskän oireita.

Apteekeista on nyt saatavissa uusi, suusuihkeena annosteltava tuote, jonka väitetään lievittävän ärsyttävää yskää sekä yskän aiheuttamaa ärsytystä nielussa. Valmisteen yhtenä merkittävänä ainesosana on hunaja. Tuote muodostaa nielua suojaavan ohuen kalvon, joka hoitaa ja suojaa nielun limakalvoa, vähentäen kurkkuärsytystä – ilman lääkeaineita.

Hunaja, nielun suojaksi muodostuva ohut kalvo sekä tuotteen sisältämät kosteuttavat ainesosat saavat yhdessä aikaan yskää hillitsevän vaikutuksen. Tuotteen luvataan lievittävän myös käheyttä, nielun ärtyneisyyttä sekä myös kipua nieltäessä.