Valkosipuli on yksi maailman vanhimmista luonnonmukaisista terveyden edistäjistä, ja sen säännöllinen käyttöön liittyy viitteitä monista mahdollisista terveyshyödyistä.
Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että valkosipuli saattaa vaikuttaa sydän- ja verisuoniterveyteen ja esimerkiksi immuunijärjestelmän toimintaan.
Osa tutkimustuloksista on kuitenkin ristiriitaisia eikä kaikkia väitteitä ole vahvistettu laajoissa ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa.
Alla olevassa jutussa listataan valkosipuliin liittyviä mahdollisia hyötyjä unohtamatta mainita myös paria poikkeusta.
Sydämen ja verenpaineen kaveri?
Valkosipulin vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen on ollut yksi eniten tutkituista sen terveysvaikutuksista.
Joissakin kliinisissä tutkimuksissa on havaittu, että valkosipulin käyttö saattaa alentaa verenpainetta, erityisesti systolista painetta. Niin kutsutun Cochrane-katsauksen mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan ennen kuin valkosipulia voidaan suositella osana täydentävää hoitoa.
Lisäksi valkosipuli saattaa vaikuttaa LDL-kolesterolin määrään lievästi. Vaikutus perustuu mahdollisesti kolesterolin aineenvaihdunnan säätelyyn, mutta kliininen merkitys on edelleen epävarma.
Luonnon oma antibiootti?
Valkosipulin antibakteeriset ja antiviraaliset ominaisuudet perustuvat sen sisältämiin rikkiyhdisteisiin, kuten allisiiniin.
Laboratoriokokeissa ja joissain tutkimuksissa valkosipulilisän on havaittu vähentävän vilustumisen esiintyvyyttä ja lyhentävän taudin kestoa. Näyttö perustuu kuitenkin pitkälti yhteen satunnaistettuun tutkimukseen, ja Cochrane-katsauksen mukaan lisänäyttöä tarvitaan.
Valkosipulia voi kuitenkin käyttää osana tasapainoista ruokavaliota erityisesti flunssakauden aikana.
Se paljon puhuttu matala-asteinen tulehdus
Valkosipuli sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä. Antioksidantit, kuten C-vitamiini ja seleeni, ovat keskeisiä tekijöitä valkosipulin koostumuksessa. Lisäksi valkosipulilla voi olla tulehdusta hillitseviä vaikutuksia, joita on havaittu tietyissä kokeellisissa ja kliinisissä olosuhteissa. Näyttö ihmisillä on kuitenkin vielä osittain ristiriitaista ja vaatii lisätutkimuksia.
Voiko vähentää syöpäriskiä?
Valkosipulin käyttö on joissain havainnoivissa tutkimuksissa yhdistetty pienempään mahasyövän ja paksusuolisyövän riskiin, mutta syy-seuraussuhdetta ei ole osoitettu. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä on julkaistu tutkimuksia, jotka viittaavat tällaiseen yhteyteen.
Raa’an valkosipulin syöminen kahdesti viikossa yhdistettiin yhdessä kiinalaisessa tutkimuksessa noin 44 prosenttia pienempään keuhkosyöpäriskiin, myös tupakoitsijoilla. Kyseessä oli kuitenkin tapaus-verrokkitutkimus, joka ei voi osoittaa syy-yhteyttä eikä tuloksia ole vahvistettu muissa väestöissä.
Laboratoriotutkimuksissa allisiinilla on havaittu vaikutuksia, jotka viittaavat mahdollisiin synergioihin joidenkin syöpälääkkeiden kanssa. Näyttö on vielä alustavaa, ja tarvitaan lisää kliinistä tutkimusta.
Entä verensokeri?
Valkosipulin on joissakin tutkimuksissa havaittu vaikuttavan verensokerin säätelyyn, erityisesti tyypin 2 diabeteksen yhteydessä.
Lisäksi sen sisältämät prebioottiset yhdisteet saattavat tukea suolistobakteerien tasapainoa. Näytön varmuus ei kuitenkaan riitä vahvoihin suosituksiin, ja lisätutkimuksia tarvitaan tästäkin.
Mutta: voiko olla jotain haittaa?
Suuret määrät valkosipulia voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten vatsavaivoja ja närästystä sekä – kuten hyvin tiedetään – pahanhajuista hengitystä.
Lisäksi valkosipuli saattaa lisätä verenvuodon riskiä erityisesti, jos käytössä on verenohennuslääkitys. Tällöin on suositeltavaa keskustella asiasta lääkärin kanssa. Raskauden ja imetyksen aikana valkosipulin tavanomainen käyttö ruoassa on yleensä turvallista, mutta valmisteiden tai suurten määrien käyttöä ei suositella ilman asiantuntijan ohjeistusta.
Lähde: Prevention