Suomalaisten työikäisten terveys ja elintavat ovat kohentuneet viime vuosikymmeninä. Näyttää kuitenkin siltä, että vielä on parannettavaa, jotta työkyky säilyy eri väestöryhmissä eläkeikään saakka. Asia käy ilmi THL:n selvityksistä.

Pitkällä aikavälillä työikäisen väestön elintavat ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan. Miesten tupakointi on vähentynyt selvästi 1970-luvun lopusta. Naisilla tupakointi kääntyi laskuun 2000-luvulle päästäessä. Vuonna 2014 miehistä enää 17% ja naisista 14% tupakoi päivittäin. Alkoholinkäyttö puolestaan on lisääntynyt ja raittiiden osuus vähentynyt.

Ruokatottumukset ovat parantuneet. Esimerkiksi kasvisten syöntiä ja rasvattoman maidon käyttöä on lisätty. Päivittäin tuoreita kasviksia käytti 34% miehistä ja 51% naisista vuonna 2014. Toisaalta voi-kasviöljyseoksen suosio on kasvanut muutamien viime vuosien aikana. Korkeammin koulutetut syövät yleisemmin kasviksia kuin vähän koulutetut. Kasvisten käytössä koulutusryhmien väliset erot olivat suuria, jopa kaksinkertaisia.

Entä vapaa-ajan liikunnan harrastaminen? Se on lisääntynyt, mutta työmatkojen hyödyntäminen liikuntaan on vähentynyt. Liikunnan harrastamisessa ollaankin vielä kaukana terveysliikuntasuosituksista.

Työikäisistä noin joka seitsemännellä oli kohonnut verenpaine tai verenpainetauti. Kohonnut veren kolesteroli havaittiin 15 prosentilla suomalaisista miehistä ja naisista. Selkäkivuista raportoi yli kolmannes ja nivelsäryistä vajaa neljännes työikäisistä. Viidennes koki itsensä erityisen jännittyneeksi tai stressaantuneeksi, naiset hieman useammin kuin miehet.

Suomalaisten lihavuuskehitys on taittunut, mutta ylipainoisten ja lihavien osuus on kuitenkin vielä korkealla tasolla. Vuonna 2014 miehistä 60% ja naisista 42% oli ylipainoisia. Lihavia (painoindeksi yli 30) oli 16 prosenttia työikäisistä.