HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen HPV-rokotuskattavuus on noin 79 prosenttia ja samanikäisten poikien kattavuus noin 71 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista. 

Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteet syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa. 

HPV-rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niitä tarjotaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta rokotteet on mahdollista saada vielä yläkoulussakin. Koronavirustilanne on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen. Tästä syystä HPV-rokotussarja voidaan aloittaa kevätlukukauden 2023 loppuun saakka myös niille alaikäisille nuorille, jotka eivät ole saaneet rokotuksia peruskoulun aikana. 

”Vaikka rokotusajan pidennys johtuu koronasta, ei ole merkitystä, mistä syystä nuoren HPV-suojassa on puutteita. Rokotussarja voidaan aloittaa myös silloin, jos se on jäänyt aloittamatta jostain muusta syystä”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku. 

Aluekohtaisia eroja

HPV-rokotusten kattavuuksissa on eroja eri alueiden välillä. Esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä vuonna 2009 syntyneistä, eli tänä syksynä yläkoulun aloittaneista tytöistä 88 prosenttia on saanut vähintään yhden HPV-rokotteen. Keski-Pohjanmaalla vastaava rokotuskattavuus on 70 prosenttia. 

Myös poikien rokotuksissa on vastaavia eroja. Itä-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla HPV-rokotteen on saanut yli 80 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä pojista, kun Päijät-Hämeessä, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla kattavuus on 63 prosenttia.

”Koronapandemiasta johtuen kouluterveydenhoitajia on monessa kunnassa siirretty muihin tehtäviin ja tästä syystä terveystarkastuksia on jouduttu perumaan ja lykkäämään. Myös etäkoulu on vaikeuttanut rokotusten toteutusta kouluissa. On tärkeää, että perheet ja nuoret huolehtivat myös itse siitä, että rokotuksia täydennetään”, Virkku sanoo.

Rokotukset ovat edenneet hyvin

Useissa kunnissa HPV-rokotukset ovat edenneet hyvin, ja rokotuskattavuudet ovat valtakunnallisia lukuja korkeampia. Suurista kaupungeista Kuopiossa tyttöjen rokotuskattavuus on kaikkein korkein, 89 prosenttia. Turussa, Vantaalla, Jyväskylässä, Helsingissä ja Tampereella tyttöjen rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia. Turussa myös poikien rokotuskattavuus on korkea, noin 82 prosenttia. Suurista kunnista lisäksi Kuopio, Vantaa ja Helsinki yltävät pojissa yli 71 prosentin rokotuskattavuuteen. 

Myös monissa pienissä ja keskisuurissa kunnissa ylletään reilusti koko maan tasoa korkeampiin rokotuskattavuuksiin. 

Vuonna 2009 syntyneiden rokotuskattavuudet tulevat vielä kohoamaan, koska HPV-rokotuksia annetaan vielä yläkoulun aikana.

Rokote ehkäisee useita syöpiä 

HPV- eli papilloomavirukset aiheuttavat useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi ne aiheuttavat osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä. 

Papilloomavirukset tarttuvat iho- ja seksikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan elämänsä aikana.

Tutkimukset osoittavat, että rokotesarjan antama suoja papilloomavirusinfektiota vastaan on pitkäaikainen. Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövistä. Rokotuksilla voidaan ehkäistä myös muita papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä. 

THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. Pienen syntyvyyden kunnissa muutamakin rokottamaton lapsi tai puuttuva rokotustieto laskee kattavuutta merkittävästi. THL tekee yhteistyötä kuntien ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja.