PBC on lisääntynyt viime vuosina länsimaissa. Terveystarkastuksessa havaittujen kohonneiden maksa-arvojen syy olisikin aina selvitettävä.
PBC eli primaari biliaari kolangiitti on tulehduksellinen maksasairaus. PBC on yleisin 40–60-vuotiailla naisilla, sairastuneista 90 prosenttia on naisia.
PBC todetaan useimmiten terveystarkastuksessa, kun maksan toimintaa kuvaava AFOS-arvo on koholla. Sairauden taustalla on geneettinen alttius sairastua, mutta epäillään, että sairastumisen laukaisee ympäristön kemiallinen ärsytys kuten tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö. Koska sairaus on harvinainen ja se todetaan usein oireettomassa vaiheessa, geneettistä alttiutta ei pidetä tarkoituksenmukaisena testata seulontakokeilla.
PBC aiheuttaa tulehdusreaktion, joka johtaa sappiteiden vaurioitumiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella, mikä voi johtaa ajan kuluessa maksakirroosiin. Nykyaikaisella lääkityksellä sairauden etenemistä voidaan kuitenkin hidastaa ja se johtaa nykyään harvemmin maksansiirtoa vaativaan maksakirroosiin.
PBC aiheuttaa jopa 70 prosentilla sairastuneista arkea häiritsevää uupumusta. Joka toisella sairastuneista on kutinaa, ja joka kymmenesosalla se on sietämätöntä ja heikentää merkittävästi elämänlaatua. Ihon ja silmän valkuaisten keltaisuus on merkki pitkälle edenneestä maksavauriosta. Sairauteen voi liittyä myös osteoporoosia, kolesteroliarvojen nousua, niveloireita sekä suun ja silmien kuivuutta.
– Sairauden hoidossa omahoidolla on suuri merkitys. Sairastuneen on sitouduttava jatkuvaan ja säännölliseen lääkehoitoon. Fyysinen kunnon ylläpitäminen auttaa jaksamisessa, kertoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.
– Monet sairastuneet kohtaavat paljon ennakkoluuloja ja häpeävät sairauttaan. Kaikki maksasairaudet eivät kuitenkaan johdu elintavoista. PBC:n kiusalliset oireet ovat usein näkymättömiä, minkä vuoksi läheisten, ystävien tai työtoverien voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten paljon se vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun, Teitto-Tuckett jatkaa.