Suomalaislapset ja -aikuiset ovat eri linjoilla maistuvan kouluruoan suhteen, selviää Beanitin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Sekä aikuisten omat kouluajan suosikit että heidän oletuksensa lasten nykyisistä suosikkikouluruoista poikkeavat nykyoppilaiden lempiruoista etenkin sen suhteen, kuinka monet niistä sisältävät lihaa. Lasten Top 10 -suosikkikouluruoissa ei painotu punainen liha, mutta aikuisten kuvitelluissa suosikeissa punaista lihaa on jopa puolessa.

Harhakäsitys: Lapset suosivat sitä, mitä aikuisetkin

Tutkimuksessa vertailua tehtiin aikuisten omiin kouluajan suosikkiruokiin sekä heidän käsityksiinsä 7–12-vuotiaiden lasten suosikeista. Valtakunnallista dataa lasten suosikkikouluruoista ei ole, mutta pääkaupunkiseudun oppilaiden kouluruokasuosikkeja on selvitetty vuosittain Palvelukeskus Helsingin toiveruokakyselyissä.

Beanitin kyselytutkimuksen tulokset paljastivat, että aikuiset olettavat alakouluikäisten tykästyneen pitkälti samoihin kouluruokiin kuin he itse aikanaan. Aikuisten ylivoimainen kouluruokasuosikki on makaronilaatikko, jonka mainitsi 22 % kaikista vastaajista. Samaan tapaan 28 % kaikista vastaajista arveli, että makaronilaatikko on myös nykylasten ykkössuosikki. Tosiasiassa makaronilaatikko on päässyt kaikissa lasten Top 10 -toiveruoissa listalle mukaan viimeisten vuosien aikana vain kerran.

-Kyselyn perusteella on selvää, että aikuiset eivät ole havahtuneet ruokakulttuurin muutokseen. He olettavat omien suosikkiensa pitävän pintansa, ja osittain näin toki onkin. Nykylapset ja nuoret suhtautuvat kuitenkin ruokaan uudella tavalla. Siinä missä aikuisille ruoka voi olla arvolatautunutta, lapsille se on vain hyvää tai ei niin maistuvaa, riippumatta siitä onko ruoka lihaa vai kasvisruokaa, Beanitin tuotepäällikkö Noora Vilkki sanoo.

Lasten ruokatottumukset muuttuvat kasvispainotteisemmiksi

Pääkaupunkiseudun toiveruokakyselyn suosikkiruokalistat kertovat pidemmän ajan trendistä: toiveruokalistoille on viime vuosina noussut yhä enemmän kasvisruokia ja ne ovat yhä korkeammalla Top 10 -listalla. Esimerkiksi vuonna 2021 kasvisruokia oli listalla kolme kappaletta ja vuonna 2019 viisi. Tortillat quorn-kasvistäytteellä on tämän vuoden listan neljänneksi toivotuin ruoka.

Beanitin tutkimuksen mukaan aikuiset eivät ole osanneet arvioida tällaista kasvisruokien suosiota oikein. Kaikkiaan suomalaiset aikuiset kuvittelivat, että puolessa kouluruokasuosikeista on punaista lihaa, vaikka sitä on lasten vastausten mukaan viime vuosina ollut noin 2–3 ruoassa.

-Ruokatottumukset kehittyvät yleensä varsin hitaasti, mutta eri sukupolvien suosikkiruokia tarkastellessa voidaan havaita selkeä muutos. Kouluilla on lasten ruokakasvatuksessa tärkeä oma roolinsa. Toivomme, että kyselyn tulokset rohkaisevat vanhempia laajentamaan lapsille tarjottavan ruoan valikoimaa myös kotona, koska selvästi heille maistuu muukin kuin lihapullat, Noora Vilkki jatkaa.

Beanit, joka teetti tutkimuksen, valmistaa elintarvikkeita kotimaisesta härkäpavusta, jota käytetään monesti ”lihankorvikkeena”.