Ongelmajuonti ei välttämättä ole aivan sitä mitä kuvittelit sen olevan. Alkoholi voi olla sinulle haitaksi, vaikka näennäisesti luulisitkin olevasi sen herra. Prevention-lehti on koonnut kuuden kohdan huomiolistan. Alkoholinkäyttöönsä kannattaa kiinnittää huomiota, jos nämä kuulostavat liian tutuilta.

1. Muutut huimapääksi ja liian estottomaksi

Tanssit pöydillä, huutelet vieraisiin pöytiin, käyttäydyt vieraiden kanssa estottomasti, riisut paitasi tanssilattialla, antaudut kiihkeisiin suudelmiin narikasta löytyvän miehen kanssa, kiipeilet terassiravintolan seinillä, kuittailet nakkikioskijonossa… Alkoholi voi johtaa sinut moniin turvallisuuttasi uhkaaviin tilanteisiin.

2. Juot muistisi

Et muista kaikkia illan tapahtumia. Yllätyt kavereittesi jutuista: ai niinkös se menikin? Taisit ottaa liikaa. Glutamaatti on muistin toiminnan kannalta tärkeä välittäjäaine aivoissa. Alkoholin takia se ei toimi normaalisti.

3. Juot joka viikonloppu

Vaikka alkoholilla on jopa vähäisessä määrin käytettynä terveyshyötyjä, niitä ei ole, jos juot viikon kaikki annokset yhdellä kertaa, ja jopa ylikin. Alkoholimyrkytyksen vaara lisääntyy, lisäksi myös verenpaine heittelee ja runsas alkoholi voi haitata säännöllistä lääkitystäsi.

4. Jätät alkoholin takia töitäsi tai velvollisuuksiasi rästiin

Lapset jäävät laittamatta ajoissa petiin, missaat spinning-tuntisi krapulan takia… Jos huomaat että alkoholi hallitsee rutiineitasi liikaa, olet vaarallisilla vesillä.

5. Ystäväsi huomauttelevat juomisestasi ja ovat huolissaan

Tässä on pysähtymisen paikka, todella. Jos teet asiasta julkisen, toisin sanoen kerrot olevasi huolissasi juomisestasi, myös muut voivat arvioida asian vakavuuden. Voit vaikka yhdessä ulos lähtiessäsi todeta, että otat vain neljä drinkkiä. Muut voivat sitoutua siihen, että näin myös on, ja tehdä vaikka itse samoin.

6. Et pysty juomaan vain yhtä

”Lähden yhdelle” on sinulle vain vitsi, joka tarkoittaa oikeasti kahta tai kahtatoista. Ei hyvä. Kuten mitkä tahansa muutkin terveysongelmat myös alkoholismi kehittyy vähitellen. Juomisesta tulee asteittain ongelma, siksi on hyvä tarkkailla käyttäytymistään ja pyrkiä muuttamaan sitä.