Epidemian aikana etävastaanotolla on monia etuja: se ei vaadi kotoa poistumista, on nopea ja onnistuu vuorokauden ympäri missä tahansa. Kukaan ei altistu tartunnoille, ja lääkäri voi ohjata potilaan suoraan oikeaan jatkohoitoon tai -tutkimuksiin.
Terveyden Asialla haastatteli yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskaria, joka kertoi etävastaanottoarjestaan. Hän ottaa etänä vastaan Lääkäriklinikka Luxilla.
-Etävastaanottoja hyödyntävät nähdäkseni ja kokemukseni perusteella pääasiassa nuoret aikuiset. Tässä maailmantilanteessa myös vanhemmat ikäluokat ovat aktivoituneet, Seiskari Lääkäriklinikka Luxilta kertoo.
Seiskarin mukaan eniten kysellään erinäisiä varmistuksia tiedoille:
-Jokin asia on saattanut jäädä epäselväksi. Halutaan kerrata asiaa vielä jonkun toisen lääkärin kanssa. Tai sitten hoidetaan jo jotain tuttua asiaa. Kun protokolla on selvä ja esimerkiksi ei ole uusia oireita, tai tarvitsee vanha tuttu lääke uusia eikä terveyskeskukseen saa aikoja kuin pitkän ajan päähän, otetaan etälääkärikontakti.
Yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskarilla on suositus siihen mitä etäyhteydellä voi hoitaa:
-Kaikki lievät vaivat ovat sellaisia mitä voi selvitellä alkuun etäyhteydellä. Joskus joudumme neuvomaan tulemaan paikan päälle tai potilasta varamaan ajan omalle lääkärille, Seiskari tähdentää.
Moni miettii, että miten sitä etälääkäriä oikein ”käytetään”.
-Esimerkiksi meidän nettisivuillamme on selkeät ohjeet. Sieltä valitaan itselleen sopiva aika ja maksetaan verkkopankissa ja jäädään odottelemaan lääkärin soittoa. Kun kerran käy tuon polun läpi, niin seuraava kerta on jo lasten leikkiä. Meille voi toki myös soittaa ja kysyä neuvoa, tai lähettää sähköpostia, jos asia ei ole kiireinen.
Mitä etälääkäripalvelu maksaa?
-Se on Kela-korvauksen jälkeen 51 euroa. (15 minuutin aika.)
Mitä etälääkäriltä sitten ei kannata kysyä?
-Akuuttien, vakavaan sairauteen viittaavien oireiden selvittely ei sovi etävastaanotolle. Oli sitten kyse fyysisestä tai psyykkisestä vaivasta, nämä vaativat aina kasvotusten tapaamisen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Emme myöskään uusi pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten rauhoittavat tai uni- tai opioidikipulääkkeet. Näistäkin on selkeät ohjeet verkkosivuillamme.