Ihmisillä on varsin vähän tietoa siitä, voiko antibioottikuurilla ottaa alkoholia tai saako päänsärkyyn pillerin ottaneena nauttia viini-illallisesta.
Nappisääntönä tähän kaikkeen voi lausua, että ensin on syytä selvittää, mikä lääke on kysymyksessä. Toisten lääkkeiden kanssa saa ”bailata” ja toisten ei. Pahimmassa tapauksessa yhteiskäytöstä seuraa maksavaurio.
Kun puhutaan tulehduskipulääkkeistä, jotka sisältävät ibuprofeenia tai ketoprofeenia, voi periaatteessa nauttia alkoholia. Tästä kuitenkin saattaa seurata maha-suolikanavan ärtymistä, eli vatsa voi mennä vaikkapa kuralle tai kipuilla.
Sen sijaan, kun särkylääkevalmisteen vaikuttavana aineena on parasetamoli, on syytä olla tarkkana.
Parasetamoli voi pahimmillaan aiheuttaa alkoholin kanssa myrkytystilan tai jopa maksavaurion. Myös satunnaista yhteiskäyttöä pitäisi tämän lääkeaineen kohdalla välttää, eikä parasetamolia suositella ”krapulalääkkeeksi”.
Entä sitten abtibiootit? Yleensä niistä varoitellaan alkoholin kanssa.
Usein kyse on tässä yhteydessä kuitenkin siitä, että antibioottikuuri on täsmälääkitystä, jota ei saa lopettaa kesken tai jättää pillereitä välistä. Ihminen saattaisi unohtaa antibiootin ottamisen juhliessaan. Tai vaikka oksentaa antibiootin pois.
Monista antibiooteista ei ole alkoholin kanssa yhdessä käytettynä haittaa.
Jos kuitenkin syöt suoliston ja emättimen tulehdukseen (voidaan käyttää muihinkin infektioihin, esimerkiksi hammasongelmissa) tarkoitettuja antibiootteja, ne voivat aiheuttaa pahaakin jälkeä. Reaktio voi olla niin kutsuttu antabus-reaktio, ja pienikin määrä alkoholia riittää siihen. Alkoholin kanssa ei sovi esimerkiksi metronidatsoli (kauppanimenä esimerkiksi Trikozol, Flagyl) ja tinidatsoli (Fasigyn).
Katso aina oman lääkkeesi alkoholisopivuus käyttöohjeista!
Klikkaa tästä jos haluat kaiken aina halvimpaan hintaan. Siis: kaiken, luit oikein. Hintaopas.fi
Lähteinä: valmistajat, Terveystalo, apteekki