Lääkäri Emilia Lagus kertoo viisi tapaa, miten kesä vaikuttaa ihoomme.

1. Auringon UV-säteily altistaa ihosyöville

 Ihon palaminen auringossa lisää merkittävästi ihosyöpäriskiä.

 − UV-säteily vahingoittaa ihosoluja, mikä voi johtaa solumuutoksiin ja lopulta syövän kehittymiseen. Suomessa todetaan vuosittain noin 1 700 uutta ihosyöpätapausta, ja määrä on kasvussa. Paras tapa suojautua ihon palamiselta on vaatetus ja varjossa oleminen erityisesti keskipäivän tunteina. Korkean suojakertoimen aurinkovoiteen käyttäminen on tärkeä lisäsuoja, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo.

2. Aurinko voi helpottaa ihosairauksien oireita

Moni kroonista ihotautia sairastava potilas iloitsee kesän tullen vähenevästä kutinasta ja muusta oireilusta. 

− Psoriaasi ja atooppinen ihottuma ovat esimerkkejä sairauksista, joiden oireet voivat lievittyä auringonvalon vaikutuksesta. UV-säteily voi vähentää tulehdusta ja hidastaa ihosolujen liikakasvua, mikä lievittää oireita. Aurinkosuojasta ja ihon säännöllisestä hoidosta pitäisi kuitenkin muistaa huolehtia myös kesäkuukausina, vaikka oireet hetkellisesti häviäisivätkin.

3. Aurinko vanhentaa ihoa

Auringolle altistuminen on yksi suurimmista tekijöistä ihon vanhenemisessa. Aurinkovoide onkin Laguksen mielestä paras ryppyvoide.

− UV-säteily vaikuttaa ihon kollageeniin ja elastiiniin, jotka ovat tärkeitä ihon proteiineja kimmoisuuden ja nuorekkaan ulkonäön säilyttämisessä. Tämä johtaa ihon rypistymiseen ja löystymiseen. UV-säteily voi myös lisätä pigmenttiläiskiä, laajentuneita pintaverisuonia ja ihon värityksen epätasaisuutta, Lagus kuvailee.

Ihon valovauriot eivät useimmiten näy heti, vaan niiden vaikutukset kasaantuvat vuosien mittaan.

Finlaysonilla jopa 60% ale! Ja kun laitat mukaan koodin SUMMERDEALS15 saat vielä 15% lisäalen jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

− Itse käytän päivittäin aurinkovoidetta, myös pilvisinä päivinä ja talvella, sillä UV-säteily läpäisee pilvet ja heijastuu lumesta. Tapa on myös helpompi pitää läpi vuoden, jotta ei tarvitse erikseen seurata esimerkiksi uv-indeksiä, Lagus kertoo.

4. Kuumuus vaikuttaa ihon kosteustasapainoon ja voi aiheuttaa näppyjä

Kesän kuumuudesta ja hikoilusta voi tulla myös hiki-ihottumaa eli miliariaa.

− Niin kutsutut hikinäpyt syntyvät, kun hikirauhaset tukkeutuvat ja hiki jää ihon alle. Se aiheuttaa kutinaa, punaisia näppylöitä ja pieniä rakkuloita, erityisesti alueilla, joilla hiki ei pääse haihtumaan helposti, kuten kainaloissa, nivusissa ja vaatteiden peittämillä alueilla. Vältä tiukkoja ja synteettisiä vaatteita ja suosi hengittäviä, luonnonkuiduista valmistettuja vaatteita, jotka auttavat pitämään ihon kuivana, Lagus neuvoo.

5. Hyönteiset saavat ihomme paukamille

Kesällä iho altistuu myös hyönteisten puremille ja pistoille.

− Puremat aiheuttavat kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Joillekin ihmisille puremat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai kutinasta rikkiraavitun ihon tulehduksia. Hyönteisten puremien turvotusta ja kutinaa voi hoitaa apteekista saatavilla kortisonivoiteilla ja antihistamiinilla. Antihistamiini kannattaa ottaa jo ennen hyttysiä vilisevälle mökille lähtöä, Lagus vinkkaa.

Finlaysonilla jopa 60% ale! Ja kun laitat mukaan koodin SUMMERDEALS15 saat vielä 15% lisäalen jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

Asiantuntijana lääkäri Emilia Lagus Terveystalosta