Kesä ja grillaus kuuluvat yhteen aivan kuten mansikat ja kermavaahtokin. Kun kesäillat ovat lämpimiä ja valoisia, on aika ottaa grillit esiin ja nauttia ulkona kokkaamisen iloista.

Grillaaminen ei ole pelkästään ruoanlaittoa, vaan kesähäppening, joka kokoaa ystävät ja perheen yhteen. Ja ne herkulliset tuoksut, jotka täyttävät ilman…

Varjopuoli kaikelle on se, että grillaaminen voi aiheuttaa joillekin närästystä. Ja aika monelle se aiheuttaa, sillä lautaselle hiipii monesti hieman liian montaa sortimenttia, ja ennen kaikkea liian paljon.

Kokosimme 7 vinkkiä siihen, ettei tänä kesänä närästäisi.

 1. Vältä närästystä aiheuttavia ruokia, liiallinen rasvaisuus ja mausteisuus grilliruoissa lisää poltetta vatsassa.
 2. Syö pienempiä aterioita illan aikana sen sijaan, että söisit kerralla kaikkea.
 3. Nosta sängyn päätyä tai käytä useampaa tyynyä, jotta ylävartalo on koholla nukkuessasi. Tämä voi estää mahahapon nousemista ruokatorveen.
 4. Ylipaino voi lisätä närästystä, joten painonpudotus voi auttaa vähentämään oireita. Tämä on kuitenkin pitemmän aikavälin projekti.
 5. Tiukat vaatteet, erityisesti vyötärön ympärillä, voivat lisätä painetta vatsaan ja aiheuttaa närästystä. Grillijuhliin vapaat vaatteet!
 6. Älä syö suuria aterioita tai juo paljon nesteitä 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 7. Joillakin ihmisillä esimerkiksi inkivääri, kamomillatee tai lakritsijuuri voivat auttaa lievittämään närästysoireita.

  Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, kannattaa tietenkin kääntyä lääkärin puoleen.

  Lähde: Prevention