Mikä ihmeen sedaatio?

Sedaatiolla tarkoitetaan nukutus- eli anestesiaerikoislääkärin antamaa lääkkeellistä rentoutusta ja pelon poistamista hammastoimenpiteitä varten.  Sedaatiota kutsutaan myös kevytnukutukseksi vaikkakaan sedaatiossa ei täysin nukuteta potilasta, vaan potilas on ”hämärän rajamailla”, Oral Hammaslääkäreistä kerrotaan.

Sedaatio on turvallinen ja helppo toteuttaa. Sitä ei tarvitse pelätä, eikä sedaation antaminen ole myöskään kivuliasta. Sedaatiossa käytettävät lääkkeet aiheuttavat hyvin usein sen, että potilaalle ei jää juuri muistikuvia siitä mitä hoidon aikana tapahtui. Tämä on usein positiivinen asia.

Miten kaikki käy?

Sedaatio rentouttaa potilaan niin että hammashoito voidaan suorittaa hyvin mukavasti ja hyvässä ilmapiirissä. Muutenkin pyritään luodaan hyvin lämminhenkinen ja rauhoittava ilmapiiri. Jokaista potilasta kohdellaan yksilönä ja hänen toiveitaan kuunnellaan, esimerkiksi mukaan voi tuoda oman mp3-soittimen tai cd-levyjä, joita voi hoidon aikana halutessaan kuunnella.

Potilas on koko ajan anestesialääkärin valvonnassa ja sedaation määrää voidaan säädellä toimenpiteen aikana. Sedaatiohoito ei ole mitään uutta, vaan näin on hoidettu potilaita jo vuosien ajan hyvin hyvällä menestyksellä. Monikaan ei silti tunne menetelmää.

Sedaation valitseminen ei missään mielessä tarkoita sitä, että potilas olisi jotenkin ”heikko” tai ylipelokas. Sedaatio on passeli vaihtoehto kenelle vain 12:sta vuoden iästä ylöspäin.

Sedaatiosta toipuu myös hyvin nopeasti, eli potilas voi lähteä saattajan kanssa kotiin noin tunnin kuluttua toimenpiteen loppumisesta, voinnin mukaan, kerrotaan Oral Hammaslääkäreistä.

Kaikki käynnistyy siten, että ensin sedaatiota antava lääkäri keskustelee potilaan kanssa potilaan toiveista ja aiemmista kokemuksista sekä potilaan yleisvoinnista, lääkityksestä ja niin edelleen. Haastattelu voidaan tehdä potilaan sedaatiohammashoitoa suunniteltaessa, potilaan tullessa hammashoitoon tai puhelimitse.

Hammassedaation kustannuksista saa myös Kela-korvauksen.

Kenelle?

  • Syystä tai toisesta pelokas tai hammastoimenpiteitä jännittävä potilas.
  • Potilaalle on suunniteltu pitkäkestoisia toimenpiteitä; sedaatiossa pitkätkin, 1-2 tunnin, toimenpiteet onnistuvat hyvin.
  • Voidaan toteuttaa useita paikkauksia ja hampaiden poistoja yhdellä kertaa, vältetään useat ja toistuvat käynnit.
  • Sedaatiohoito käy myös potilaille joille on suunnitteilla koko hampaiston saneeraus hammasproteeseja varten.

Kirsikan kokemukset

Kirsikka Koistinen piipahti sedaatiohoidossa vuosi sitten ja on kaiken kaikkiaan tyytyväinen.

-Olen todella hammaslääkäripelkoinen. Kun olin nuori, meillä oli kamala kouluhammaslääkäri. Niinpä on sitten jäänyt vuosien varrella monta kertaa menemättä hammaslääkäriin ennen kuin pakon edessä, hän toteaa Terveyden Asialla -verkkomedialle.

Lopulta ystävä kertoi sedaatiosta. Hintakaan ei ollut niin paha kuin Kirsikka aluksi kuvitteli. Tunnin hinta oli Kirsikan käyttämässä paikassa noin nelisen sataa euroa. Siihen päälle toki normaali toimenpidehinnasto. Pitää muistaa, että nukutuksessa hinta helposti tuplaantuu.

-En tuntenut mitään. Tämä oli todella hieno tapa saada ”kaikki kerralla kuntoon”. Tuli jopa sellainen olo, että sitähän voisi jopa seuraavalla kerralla kokeilla normaalihoitoa puudutuksella, kun on kerran ”yhden esteen yli menty”. Suosittelen kaikille lämpimästi. Minulta paikattiin kolme hammasta ja tehtiin putsaus.