Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Hei!

Olen kosmetologi ja käteni hikoilevat nitriilihanskoissa. Voisiko ihottumani (kuva) johtua hanskojen käytöstä? Toki hanskapaketissa luki että voi aiheuttaa herkille ihmisille reaktioita. Verta käsistä ei ole tullut. Miten tätä voisi hoitaa?

Nitriilihanskat ovat aina ihan märät tehdessäni töitä.

Terveisin A

Vastaus:

Koska kätesi hikoilevat hanskoissa ja siten iho on toistuvassa märkäaltistuksessa, voi kyse olla niin sanotusta ärsytyskosketusihottumasta, jossa toistuva kemiallinen tai fysikaalinen ärsyke (tässä suojakäsineiden hautova vaikutus) pitkään jatkuessaan vaurioittaa ihon suojakerrosta ja aiheuttaa iholle tulehdusreaktion.

Kyseessä voi olla myös allerginen kosketusihottuma, jolle ärsytysihottuma altistaa. Allergisessa kosketusihottumassa suojakäsineiden joku kemiallinen ainesosa saa ihoon toistuvasti tai pitkään koskiessaan aikaan elimistössä herkistymisen, joka nitriilikäsineitä käyttäessä johtaa todennäköimmin ns. viivästyneeseen allergiseen reaktioon. Viivästyneessä allergisessa reaktiossa ihon punoitus, kutina ja hilseily ilmenee vasta tuntien tai muutamien päivien viiveellä siitä, kun iho on koskenut allergisoivaan aineeseen.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on myös ihon sieni-infektio (silsa), jossa ihottuma on usein käsissä vain toispuoleinen ja useimmiten ihottumaa on tuolloin myös jalkapohjissa ja varpaanväleissä. Sieni-infektion mahdollisuus tutkitaan sieninäytteellä.

Käsi-ihottumaa kannattaa hoitaa heti alkuvaiheessa tehokkaasti, sillä hoitamattomana ihottuma voi johtaa krooniseen käsi-ihottumaan, joka on pitkäaikainen ja hankalahoitoinen vaiva. Suosittelen sinua hakeutumaan tutkimuksiin työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen, josta käsin asianmukainen diagnostiikka ja hoito ja tarvittaessa ammattitautitutkimuksiin ohjaaminen voidaan toteuttaa.

Hei!

Kuinka voisin kertoa miehelleni, että hän juo liikaa. Asioiden ottaminen puheeksi kotona on todella vaikeaa. Hän on 60-vuotias ja pelkään hänen terveytensä puolesta. On ylipainoa ja diabeteskin. Olen pitänyt salaa kirjaa juomisistaan, ja koska tekee työtä kotoa käsin niin voi ottaa jopa kolmena iltana viikossa ihan pullon pari viiniä ja joka ilta kuitenkin saunakaljat. Näin kesällä tuntuu että vielä enemmän.

Hän itse pitää jotenkin ihan normaalina asiaa. Uskon että riita tulee heti jos puhun. Mitään haittaa työlle tai parisuhteelle ei ole. Olen vain hänestä huolissani, koska ei normaalia. Tämä on kehittynyt ajan myötä, eikä hänellä pitäisi olla stressiäkään. Tykkää vain ”relata”.

Terveisin 65v nainen

Vastaus:

Alkoholin liikakäytön puheeksi ottaminen on haastavaa, mikäli henkilö itse ei miellä juomisessaan ongelmaa olevan. Asia kannattaa ottaa puheeksi kertomalla miehelle sinun oma huolesi asiasta ja se, mihin huolesi perustuu. Yhdessä pullossa (75 cl) mietoa viiniä on 6 alkoholiannosta ja väkevää viiniä noin 10 annosta. Hänen viikoittainen käyttömääränsä ylittää ainakin kohtalaisen riskin tason, ja 23 annoksesta viikossa eteenpäin puhutaan korkean riskitason käytöstä. Alkoholin käytössä miehillä kohtalaisen riskin taso on 14 annosta viikossa ja suuren riskin taso 23-24 annosta viikossa.

Miehesi voi itse aliarvioida alkoholinkäyttöään, ja lukujen kertominen hänelle voi saada hänet ymmärtämään, miksi olet huolissasi. Keskustelua voisi viedä eteenpäin esimerkiksi esittämällä kysymyksen siitä, mitä miehesi ajattelee alkoholin käytön vaikutuksista hänen terveyteensä, mm. diabeteksen hoitotasapainoon ja painonhallintaan.

Hei!

Minulle on kasvanut sellainen sileäpintainen punainen rasvaluomi poskeen. Lääkäri totesi. Sanoi että laserilla voisi poistaa. Pelkään että siitä jää jälki varsinkin kun tuntuu että olen vähän sellainen arpea keräävä. Leikkausarpi neljän vuoden takaa mahassa punoittaa vähän vieläkin, ei kuitenkaan ole mitään keloidia vai mitä se on. En kyllä ole sitä hoitanutkaan mitenkään.

Onko kevyt laseri sellainen että se jättää jäljen ja millä kaikilla mahdollisilla tavoilla voisi laserpoiston jälkeen parhaiten hoitaa sitä ihoa niin että se paranisi eikä jättäisi jälkeä.

Terveisin Kiitollinen

Vastaus:

Ilman kuvaa en voi sanoa, onko kyseessä rasvaluomi. Rasvaluomet ovat tyypillisesti karheapintaisia, väriltään vaaleanruskeasta tummanruskeaan tai muun ihon värisiä muutoksia. Ne eivät ole tyypillisesti punaisia. Muutoksen poistotapaan vaikuttaa oleellisesti se, onko sitä tarve saada patologin tutkittavaksi.

Tyypillisen rasvaluomen näköisen muutoksen voi poistaa puudutuksen jälkeen rengasveitsellä, laserilla, jäädyttämällä tai radiofrekvenssiveitsellä. Millä tahansa edellä mainituista tekniikoista oikein käytettynä rasvaluomet voidaan poistaa erinomaisella esteettisellä lopputuloksella, sillä rasvaluomet ovat ihon pinnassa olevia muutoksia, joiden poistamiseksi ei tarvitse lävistää ihoa.

Poiston jälkeen kannattaa iholla pitää rasvataitoksia 1-2 päivän ajan, eikä sen jälkeen erityisiä hoitotoimenpiteitä tarvita. Pinnallisen poisto jälkeen iho paranee noin viikossa, eikä tavanomaisesti varsinaisia arpia synny. Poistokohtaan voi jäädä muuta ihoa vaaleampi laikku.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Kesä-heinäkuussa Peltonen suorittaa esteettisiä ja lääketieteellisiä botuliinihoitoja Kouvolassa 6.-7.7, Tampereella 18.6 ja 9.7 ja Helsingissä 12.-14.7. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.

esteettinen
Erikoislääkäri Henna Peltonen