Sairaanhoitajaliitto on kysynyt jäseniltään korona-arjesta. Vastaukset maalaavat huolestuttavaa kuvaa siitä kuinka hoitajat yrittävät jaksaa pelkojensa keskellä.

Kysely on ollut avoinna maaliskuun puolivälistä ja siihen on tullut toista tuhatta vastausta.

Sairaanhoitajaliitto on toimittanut koronakyselyssä nousseet asiat tiedoksi päättäjille. Liitossa on seurattu, onko suojainpula vastausten perusteella hellittämässä ja onko ohjeistukseen tullut selkeyttä. Näin ei näytä olevan. Lähes jo kahden kuukauden ajan koronakyselyssä on kommentoitu suojainpulaa: on kova huoli suojaimista ja sitä kautta työ- ja potilasturvallisuudesta. Potilaan, kollegan, oma sekä läheisten terveenä ja hengissä säilyminen huolestuttaa.

Tällaisia kommentteja liitto sairaanhoitajilta sai:

”Tämä on jo hätähuuto. Antakaa meille hoitamiseen välineet!”

”Kanslian seinälle ilmestyi muutama viikko sitten lappu johdolta, että suojakäsineiden käyttöä tulee rajoittaa ja vähentää!”

”Osastonhoitajan sanoma: koronapotilaan lähihoidossa riittää pelkästään hanskat, kun käynti kestää alle 15minuuttia. Onko työsuojelurikos?”

ETÄLÄÄKÄRI – edullinen ja aina lähelläsi, Klinikka Lux

– Me odotamme sitä, että nämä kommentit ja kysymykset loppuvat ja toimimme nyt sen edistämiseksi, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo.

Monilla ajatukset alanvaihdosta ovat hänen mukaansa vahvistuneet.

Sairaanhoitajat jatkavat:

”Pääsiäisen aikana tilattiin ruumisauto aika monta kertaa. Kävin keskusteluja ja tein päätöksiä, jotka olisivat kuuluneet lääkärille. Olisimme tarvinneet tukea ja apua. Tämä aika jää kyllä kummittelemaan mielen sopukoihin.”

Myös esimiehet ovat huolissaan:

”Tunnelmat on aika ahdistavia esimiesnäkökulmasta katsottuna. Suojanaamareita ei juuri ole antaa hoitajille ja nyt tuli ommeltuja kasvosuojia koekäyttöön. En taida tarjota niitä hoitajille. Pelottaa minkälaisia syytteitä alkaa sataa, kun ensimmäinen hoitaja tai asukas kuolee suojan puutteen takia.”

”Päivystysosasto jouduttiin sulkemaan, koska hoitajat sairastuivat. Osa hoitajista tekee valituksen Aviin. Vasta tämän jälkeen tuli maskin käyttö jatkuvaksi.”

”Alan vaihto on todellakin edessä. Ihmiset poltetaan loppuun tällä menolla. Jäljet tulevat olemaan pitkät ja syvät. Tämän jos olisin tiennyt, en olisi ikinä kouluttautunut hoitajaksi. Hoitajat näyttävät olevan yhteiskunnan orjia nykypäivänä.”

”Rakastan työtäni ja sen monipuolisuutta enkä haluaisi siitä luopua. Sairaalan yt-neuvottelut ja nyt meneillään oleva koronatilanne on saanut minut hoitajana kokemaan arvottomuuden tunnetta ja uupumusta, jollaista en elämässäni ole missään tilanteessa aiemmin kokenut.”

Tämä uutinen perustuu Sairaanhoitajaliiton ulostuloon asiassa keskiviikkona.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa nyt.