Luulitko sinä, että suonikohjut leikataan?

0

Kuinka ikävännäköisistä suonikohjuista voi päästä eroon? Suonikohjujen hoito on kehittynyt valtavaa vauhtia ja monien pelkäämät avoleikkaukset ovat pitkälti historiaa.

Suonikohjut voidaan hoitaa nykyään pienehköillä toimenpiteillä paikallispuudutuksessa, ja paraneminen käy nopeasti.

MIKÄ AIHEUTTAA SUONIKOHJUT?

Suonikohjut johtuvat pintalaskimoiden läppien vajaatoiminnasta, joka vaikuttaa veren virtaukseen. Jalkojen laskimoverisuonten läppien pettäessä veri lähtee virtaamaan väärin eli ylhäältä alaspäin. Tällöin ”laskimopuusto” laajenee synnyttäen sivuhaaroikseen suonikohjuja.

Suonikohjut ovat tyypillisin laskimovajaatoiminnan ilmentymä. Ulospäin ne näyttäytyvät säärissä ja reisissä esiintyvinä muhkuroina ja pullistumina.

PERINNÖLLISTÄ?

Suonikohjujen lisäksi laskimovajaatoiminta voi aiheuttaa hyvin vaihtelevia alaraajojen oireita, kuten turvotusta, kutinaa, painontunnetta, lihaskramppeja ja kipua. Taipumus suonikohjujen syntymiseen on jossain määrin perinnöllistä. Pahimmillaan ne voivat johtaa säärihaavojen syntymiseen.

Laskimoperäisen säärihaavan ensioireita ovat ihottuma ja kovettumat. Kaikista säärihaavoista yli 80 prosenttia johtuu laskimovajaatoiminnasta. Noin 90 prosentilla laskimoperäistä säärihaavaa sairastavista potilaista on pintalaskimoiden vajaatoiminta, joko yksin tai yhdessä syvälaskimovajaatoiminnan kanssa.

NÄIN NYKYISIN HOIDETAAN

Suonikohjut näkyvät pintaan, mutta niiden aiheuttajana olevat laskimorungot ei. Niiden näkemiseksi tarvitaan ultraäänitutkimus.

Sen avulla etsitään ne reitit, joissa veri pääsee virtaamaan väärään suuntaan. Sen perusteella kokenut verisuonikirurgi pystyy valitsemaan potilaalle parhaan hoitomuodon. Joskus suonikohjuja hoidetaan myös kosmeettisista syistä.

Hyvä suonikohjuhoito on yksilöllinen ja potilaalle räätälöity. Kun toimenpide on potilaalle oikea, toipuminen on nopeaa ja suonikohjujen uusiutumisriski pieni. Nykyisin suonikohjuja ei suin päin mennä leikkaamaan, sillä hoitomuotoja on paljon. Tässä ovat yleisimmät modernit hoidot:

-suonikohjujen vaahtoruiskutus
-suonikohjujen laserhoito
-suonikohjujen koukutus
-suonikohjujen leikkaushoito

Eri hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä, ja usein niin tehdäänkin.

ILMOITUS
Uutta! Mielipiteesi on tärkeä. Ryhdy vastaamaan yritysgallupeihin, kerro mielipiteesi ja tienaa palkintoja!

Jaa

Kommentoi