Perjantaina alkava hoitoalan lakko on järeä toimenpide, sillä mukana on 25 000 hoitajaa, ja kahden viikon päästä jo 40 000.

Miten tämä vaikuttaa konkreettisesti?

Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa lopetetaan toistaiseksi kaikki kiireetön hoito. Myös osa kiireellisestä hoidosta loppuu. Esimerkiksi syövän hoitoon tullee viivästyksiä.

Lakkoilmoituksessa on luvattu turvata suojelutyötä päivystykseen ja välttämättömän kiireellisen hoidon turvaamiseen, kuten esimerkiksi tehohoitoon sekä syövän tutkimiseen ja hoitoon.

Neuvotteluissa osapuolten käsitykset suojelutyövoiman määrästä ovat kuitenkin hyvin kaukana toisistaan.

– Näyttää ilmeiseltä, että edes aivan välttämätöntä päivystyshoitoa ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoitoa ei pystytä kokonaan Taysissa turvaamaan. Esimerkiksi kiireellinen syövänhoito tulee viivästymään. Työntekijäjärjestöjen kanssa käydään edelleen neuvotteluja suojelutyön määrästä, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Päivystys keskitetään

Lakon vaikutukset näkyvät siten, että Tays Hatanpäälle, Tays Valkeakoskelle sekä Tays Sastamalaan ei oteta torstaista lähtien uusia potilaita. Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella avoinna on vain dialyysihoito.

Päivystys keskitetään Tays Päivystys Acutaan Tampereelle, ja Tays Valkeakosken yhteispäivystys suljetaan. Potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti kotikuntansa kiirevastaanotoille ja työterveyteen. Hätätapauksissa neuvotaan soittamaan hätänumeroon 112.

Sairaala ottaa yhteyttä potilaaseen

Taysista on jo ryhdytty ottamaan puhelimitse tai tekstiviestillä yhteyttä potilaisiin, joiden vastaanottoaika perutaan. Tekstiviesti lähetetään vain niille potilaille, jotka ovat antaneet sähköisen asioinnin luvan. Potilaan ei tarvitse ottaa yhteyttä sairaalaan vaan sairaala ottaa yhteyttä potilaaseen.

Kuvantamispalveluihin mammografiaan tuleville ei kuitenkaan voida soittaa henkilökohtaisesti. Koska niin kutsutun lakon aikaisen suojelutyön tilanne saattaa muuttua, joidenkin potilaiden aika saatetaan joutua perumaan vasta, kun potilas on jo sairaalassa.

Välillisiä vaikutuksia perusterveydenhuoltoon

Vaikka lakko koskee vain erikoissairaanhoidon hoitohenkilökuntaa, se tulee vaikuttamaan myös perusterveydenhuollon toimintaan.

Esimerkiksi Taysin kuvantamisliikelaitos tuottaa osalle Pirkanmaan kunnille kuvantamispalveluja. Näitä kuntia ovat Tampere, Orivesi, Sastamala ja Valkeakoski. Lakon vuoksi perutaan myös näiden kuntien kuvantamistutkimuksia ja keskitytään vain päivystysvastaanoton kuvantamiseen.

Taysin vuodeosastoilla on noin 400 potilasta, jotka eivät tämän hetkisen neuvottelutuloksen mukaan ole suojelutyön piirissä. Jatkohoitoa odottavat potilaat pyritään siirtämään mahdollisimman nopeasti jatkohoitopaikkoihin sekä kotiuttamaan ne, jotka voidaan kotiuttaa.

Koska sekä erikoissairaanhoito että perusterveydenhuolto ovat olleet muun muassa koronapandemian takia jo pitkään ruuhkautuneita, jatkohoitopaikkojen saaminen kunnista nopeasti tulee olemaan haasteellista eikä siirtokapasiteettikaan riitä näin suuren potilasmäärän nopeisiin siirtoihin.

Yliopistosairaaloiden ja Keski-Suomen keskussairaalan hoitohenkilökuntaa koskeva lakko alkaa perjantaina 1.4. klo 6.

Kuva:
Wikimedia Commons/Tiia Monto, CC BY-SA 3.0, Linkki