Suomalaisten suokkilaulaja vuosikymmenten ajan, Markku Aro, on kertonut julkisuudessa harvinaisesta sairaudestaan, joka vie häneltä voimia. Se aiheuttaa kipuja öisinkin niin, ettei hän saa kunnolla unta. Aro kertoo asiasta Seiska-lehden jutussa.

72-vuotias Aro toteaa lehdessä, että hänellä epäillään harvinaisempaa sairautta, Polymyalgia rheumaticaa, lihasreumaa.

– Todennäköisesti jotain muutakin reumaa. Sairaalareissut ovat siis vasta edessäpäin. Jo pelkkä lihasreuma on pirullinen tauti, se on tosi kivulias, Markku sanoo Seiska-lehdessä.

– Kipukohtaus tulee vähitellen niin, että ensin lihaksista häviävät voimat kokonaan. Sitten alkaa särky, ja se vaihtaa koko ajan paikkaa: ensin se menee käsiin, sitten polviin, olkapäihin, reisiin… Lopulta jäseniä särkee niin, etten öisin pysty nukkumaan.

Polymyalgia rheumatica, lihasreuma, on kohtalaisen harvinainen reumaattinen sairaus. Siihen sairastuvat tavallisimmin noin 70-vuotiaat ja 50-vuotiailla tai nuoremmilla sairaus on harvinainen. Lihasreumaan sairastuu noin 50 henkilöä 100 000 ihmisestä.

Lihasreuman aiheuttajaa ei tiedetä. Naiset sairastuvat miehiä useammin, noin kaksi kolmasosaa sairastuneista on naisia.

Polymyelgia rheumatican hoitona käytetään kortisonia. Kortisonitabletteja syödään pitkään. Kortisoni ei paranna sairautta, mutta pitää oireet poissa.

Onnellinen asia lihasreuman kohdalla on se, että se yleensä helpottuu vuoden kahden sisällä.