Silmälasien keräyslaatikot ovat tuttu näky optikkoliikkeissä. Ne vain eivät ole niin tiheässä käytössä kuin voisi kuvitella.
Useammalla kuin joka kolmannella suomalaisella on kotonaan monet käyttämättömät silmälasit, paljastaa Synsam-optikkoketjun teettämä kyselytutkimus.
Optikkoketju Synsamin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista (53 %) pitää tärkeänä, että silmälasit on mahdollista palauttaa optikkoliikkeeseen kierrätettäväksi. Silti 31 prosenttia vastaajista kertoo, että kaapin nurkasta löytyy edelleen useammat vanhat silmälasit. Helmikuussa toteutetun valtakunnallisen kyselytutkimuksen tulokset edustavat suomalaista aikuisväestöä.
Optikkoliikkeestä riippuu, mitä keräyslaatikkoon jätetyille silmälaseille tapahtuu.
-Esimerkiksi meillä Synsamilla huonokuntoiset silmälasit puretaan, niiden osat lajitellaan, materiaalit otetaan talteen ja kierrätetään. Hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset kehykset lahjoitetaan kehittyviin maihin. Synsam Lifestyle -sopimusten kautta asiakkailta palautuvat silmälasit saavat uuden elämän Synsam Recyclng Outlet -myymälöissä, Synsam Suomen toimitusjohtaja Vesa Mars kertoo.
Kyselyn mukaan tuotteet, joita suomalaiset ostavat mieluiten käytettynä, ovat huonekalut, vaatteet, kirjat, koriste-esineet, korut ja asusteet.
-Moni vastaaja oli sillä kannalla, että myöskään silmälaseja ei ole pakko ostaa uutena. Yhteensä 20 prosenttia arvioi, että käytetyt silmälasit ovat parempi vaihtoehto kuin uudet, jos ne on kunnostettu ja puhdistettu perusteellisesti, Mars sanoo.
Kierrätysmateriaali sopii myös silmälaseihin
Tutkimuksessa kartoitettiin käytettyjen tuotteiden lisäksi kierrätysmateriaaleihin liittyviä asenteita.
Kierrätysmateriaali soveltuu vastaajien mielestä myös henkilökohtaisiin tuotteisiin kuten silmälaseihin. Kaikkiaan 43 prosenttia pitää kierrätysmateriaalista tehtyjä silmälaseja parempana vaihtoehtona kuin uudesta materiaalista tehtyjä.
Sähköiseen kyselyyn vastasi eri puolilta maata 1 000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja otos edustaa suomalaista aikuisväestöä. Sähköisen kyselytutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Bilendi.