Sikainfluenssarokote Pandemrixin aiheuttaman narkolepsian syntymekanismeja tutkitaan edelleen vahvasti. Mielenkiinto kohdistuu yhä enemmän rokotteen virusseoksen ydinproteiiniin. Kun Suomi Ruotsin ohella ensimmäisenä maana maailmassa raportoi Pandemrix-rokotteen osuudesta narkolepsian puhkeamiseen, oli epäiltyjen listalla aluksi rokotteen tehosteaine.

Kanadassa käytetty sikainfluessarokote Arepanrix ei lisännyt narkolepsiaan sairastumisen riskiä, vaikka osalla maan väestöstä on narkolepsialle altistava perinnöllinen kudostekijä. Arepanrix oli nimittäin valmistettu eri menetelmällä ja eri tehtaassa kuin Pandemrix.

THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) tutkijat ovat mukana tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa, joka esittää mielenkiintoisen olettaman narkolepsian laukaisevasta tekijästä.

Sen mukaan influenssaviruksen ydinproteiinissa on samanlaisia rakenteita kuin aivojen hypokretiinireseptorissa (oreksiinireseptorissa), joka kuuluu elimistön uni-valvetilaa säätelevään järjestelmään. Narkolepsiapotilailla influenssavirusta kohtaan muodostuneet vasta-aineet olisivat hyökänneet hypokretiinireseptoria vastaan, mikä olisi laukaissut narkolepsian. Lisätutkimusta tarvitaan.

Tutkijaryhmän havainnot eivät horjuta näyttöä kausi-influenssarokotteiden turvallisuudesta. Ne ovat olleet käytössä jo 70-luvulta asti, ja rokotteen ovat saaneet sadat miljoonat ihmiset. Jos kausi-influenssarokotteessa piilisi merkittävä narkolepsiariski, se olisi jo tullut esiin.