Lääkäri Lari Karjulalle hyvällä unella on merkitystä.

Hän on ottanut suomalaisten hyvinvoinnin ja unen laadun parantamisen oikein sydämenasiakseen. Voit lukea ilmaisesta univalmennuksesta täältä lisää.

Tässä Karjulan viisi vinkkiä parempaan uneen:

 1. Mieti nukutko tarpeeksi
  Hyvä ajatus on pysähtyä pohtimaan, tuleeko nukuttua viikonloppuisin ja lomalla selkeästi enemmän kuin viikolla. Jos unimäärä on selkeästi isompi vapaalla, silloin arkena unimäärä on liian alhainen.
 2. Arvostatko unta
  Suurin osa ihmisistä kertoo nauttivansa, kun saa nukuttua hyvin. Miksi meistä niin moni kuitenkin on valmis tinkimään unesta? Suosittelen pysähtymään ja miettimään, onko unen edelle menevät asiat todella unta arvokkaampia.
 3. Muista rauhoittua
  Olen huomannut, että monilla ihmisillä päivän ensimmäinen rauhoittuminen tapahtuu juuri nukkumaan mennessä. Ihminen ei ole kuitenkaan kone, joka rauhoittuu nappia painamalla. Kannattaa laskea kierroksia jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 4. Huomioi stressi
  Stressi vaikuttaa vahvasti uneen ja palautumiseen. Tärkeintä olisi huomioida stressi. Jos on esimerkiksi voimakasta työstressiä, silloin olisi hyvä idea esimerkiksi harrastaa enemmän palauttavaa ulkoilua kuin vetää myöhäinen kovatempoinen salitreeni.
 5. Ole armollinen
  Usein uneen, palautumiseen ja stressiin liittyvät ongelmat helpottavat, kun luopuu suoritusmentaliteetista. Pohdi elämäsi tarkoitusta ja arvostusta. Mikä on oikeasti tärkeää juuri nyt?