Syöpäsäätiö on jakanut tänä vuonna syöpätutkimukseen apurahoja ennätykselliset 7,35 miljoonaa euroa.

Suurapuraha myönnettiin hankkeeseen, jossa kehitetään yksilöllisiä immunologisia hoitoja verisyöpiin. Lisäksi myönnettiin useita suuria kolmivuotisia tutkimusrahoituksia eri syöpätautien tutkimukseen sekä syövän perustutkimukseen.

Syöpäsäätiön vuosittain saamilla lahjoitusvaroilla on tuettu monipuolisesti syövän tutkimushankkeita. Eniten rahoitusta kohdentui totutusti tutkimukseen, joka ei liity mihinkään erityiseen syöpätyyppiin – noin kolmasosa rahoitettujen hankkeiden kokonaismäärästä. Myös eturauhas-, rinta-, suolisto- ja munasarjasyöpien tutkimukseen kohdentui tänä vuonna runsaasti rahoitusta.

Kuten jo useana aiempana vuonna, tämänkin vuoden hakemuksissa on havaittavissa kolme merkittävää ja edelleen kasvussa olevaa trendiä: immunologiset eli kehon omaa puolustusjärjestelmää aktivoivat syöpähoidot, syöpähoitojen yksilöllinen kohdentaminen modernin diagnostiikan keinoin sekä tekoälyn hyödyntäminen erityisesti syöpien tarkemmassa luokittelussa.

– Kaikkien näiden tutkimuslinjojen tulokset ovat siirtymässä nopeasti osaksi hoitokäytäntöjä ja hyödyttävät syöpään sairastuneita jo lähitulevaisuudessa, kertoo Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors. Hän iloitsee myös ennätyksellisestä jakosummasta, jonka turvin oli mahdollista myöntää entistä enemmän useampivuotisia tutkimusrahoituksia.

– Pitkät rahoituskaudet vähentävät tutkijoiden rahoituksen hankkimiseen liittyvää työtaakkaa ja mahdollistavat keskittymisen tutkimushankkeisiin. Syöpä voitetaan tutkimuksella, ei apurahahakemuksia laatimalla, toteaa Wahlfors.