Mitä yhteistä on unen laadun parantamisella ja energian säästämisellä? Paljonkin, sanoo lääkäri Ulla Paakkunainen Terveystalosta. Ainakin nämä viisi asiaa edistävät molempia.

1. Pidä pää ja makuuhuone viileinä

Energiansäästössä kannattaa lähteä liikkeelle huoneilman lämpötilasta, ja sitähän on nyt kehotettu laskemaan muutamalla asteella. Nukkumisen kannalta tämä on hyvä asia, sillä viileämmässä lämpötilassa unen rakenne on parempi. Unen suhteen paras lämpötila on noin 18-20 astetta, iäkkäille vähän lämpimämpi. Kun raajat, eli käytännössä jalat, ovat lämpimät, mutta pää ja keskushermosto viileät, unen laatu paranee. Jaloissa kannattaa siis pitää vaikkapa villasukkia.

Koko asunnon kannalta tuollainen 19 astetta saattaa tuntua jo melko viileältä. Jos näin on, makuuhuoneessa voi pitää muuta asuntoa viileämpää lämpötilaa kääntämällä patterin termostaatin pienemmälle ja pitämällä oven kiinni. Moni hyödyntää pörssisähköä ja lämmittää asunnon yön aikana, kun on halvemmat tunnit. Silloinkin kannattaa yrittää pitää makuuhuone viileämpänä, jos mahdollista.

2. Himmennä valaistusta iltaa kohti

Toinen asia, jossa uni liittyy energiansäästämiseen, on valaistus. Jotta uni pääsee illalla alkamaan hyvin, suositellaan himmentämään valaistusta. Unihormoni melatoniinia alkaa erittyä kello 18-20 aikaan, ja hämärä valaistus lisää sen eritystä. Vuodenaikaankin sopii illan hämy, ja monella kynttilän valo tukee omaa rauhoittumista.

3. Sammuta älylaitteet

Energiaa säästää myös se unta parantava neuvo, että pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ei suositella käyttämään älylaitteita. Niiden sinivalo saattaa häiritä melatoniinin eritystä.

4. Pyöräile tai kävele päivällä

Iltaan saa syntymään unipainetta eli tarvetta nukahtaa liikkumalla päivän aikana. Liikkumalla saa myös lämpöä kroppaan, ja pyöräilemällä ja kävelemällä voi korvata esimerkiksi automatkoja. Kello 19 jälkeen kannattaa liikkua vain kevyesti. Rankemmat treenit on hyvä ajoittaa aiemmalle päivään, jotta keho ehtii rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.

5. Käytä kirkasvalolamppua ohjeen mukaan

Pimeänä aikana osalla ihmisistä voi ilmetä pimeyteen liittyvää väsymystä. Kyseessä ei välttämättä ole varsinainen kaamosmasennus, vaan päivien pimeys vaikeuttaa unen tahdistamista, jolloin nukahtaminen illalla voi olla hankalampaa.  Kirkasvalolamppu auttaa tässä tahdistamisessa, mutta ne kuluttavat hirveästi energiaa. Tästäkin syystä kirkasvaloa kannattaa käyttää suositusten mukaisesti. Toisin sanoen lamppu laitetaan päälle heti heräämisen jälkeen, omien aikataulujen mukaisesti noin kello 6-9, suunnilleen puoleksi tunniksi. Lamppua käytetään näin viitenä päivänä viikossa, ja sitä on turha jättää posottamaan puolta tuntia pidemmäksi aikaa kerrallaan.