Tuoreen tutkimuksen mukaan suhtaudumme myönteisesti suomalaiseen rokotusohjelmaan ja pidämme rokotuskattavuutta tärkeänä asiana. Yhdeksän kymmenestä pitää tärkeänä, että kaikki suomalaiset saavat kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet.

Asia ilmenee MSD Finland Oy:n tutkimusyhtiö IRO Researchilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

-Sosiaalisessa mediassa rokotekeskustelu keskittyy negatiivisiin seikkoihin ja keskustelu rokotteiden hyödyistä jää varjoon. Keskustelupalstoja seuraavalle kyselyn tulos voi siten olla jopa hiukan yllättävä. Tulos kuitenkin osoittaa, että valtaosa suomalaisista suhtautuu edelleen myönteisesti kansalliseen rokotusohjelmaan, sanoo lääketieteellinen johtaja Michael Pasternack MSD Finland Oy:stä. (Juttu jatkuu mainoksen jälkeen…)

84 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaa itse noudattaa rokotusohjelmaa. Omalle lapselle ollaan vieläkin valmiimpia ottamaan rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Peräti 95 prosenttia niistä vastaajista, joilla on alaikäisiä lapsia, on sitä mieltä, että lapselle on syytä ottaa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet.

Nuoret ovat rokotusvastaisimpia

Rokotteet herättävät myös huolta. Kyselyn perusteella kaikkein huolestuneimpia rokotteiden turvallisuudesta ovat nuoret. Noin puolet (48 prosenttia) 18–24-vuotiaista ilmoittaa olevansa huolissaan uusien rokotteiden turvallisuudesta. 55–64-vuotiaista vain 29 prosenttia on huolissaan samasta asiasta.

-Voi olla, että yhtenä syynä nuorempien ikäluokkien suurempaan skeptisyyteen johtuu siitä, että heillä ei ole omakohtaisia tai lähipiiristä kuultuja kokemuksia rokotteilla ehkäistävistä sairauksista, koska ne ovat käytännössä hävinneet meiltä. Näitä sairauksia saatetaan myös pitää harmittomina lastentauteina jotka olisi joidenkin mielestä jopa parempi sairastaa. Asia ei kuitenkaan ole näin. Esimerkiksi tuhkarokkorokotuksilla on WHO:n arvion mukaan estetty 2000-luvulla 17 miljoonan lapsen kuolema, kertoo Michael Pasternack.

-On hyvä, että suomalaiset kiinnittävät huomiota rokotteiden turvallisuuteen. Tämänkin tutkimuksen mukaan he kaipaavat lisää tietoa aiheesta. Tiedon tarve korostuu, kun välittömät hyödyt rokottamisesta eivät ole enää niin näkyviä, Pasternack jatkaa.

HPV-rokote pojille

Papilloomaviruksen aiheuttama HPV-infektio on yleisin sukupuoliteitse ja muissa limakalvokontakteissa tarttuva tauti, joka on kantajalleen yleensä pitkään täysin oireeton. Tällä hetkellä Suomessa ainoastaan tytöille annetaan HPV-rokote, vaikka papilloomavirus aiheuttaa myös miehille esimerkiksi suun, nenänielun ja peräaukon syöpää. Kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista (64 prosenttia) antaisikin HPV-rokotteen myös pojille.

-Papilloomavirus mielletään vain naisia uhkaavaksi taudinaiheuttajaksi, vaikka se voi aiheuttaa vakavia sairauksia myös miehille. Miehet toimivat myös viruksen levittäjinä. Paras suoja papilloomavirusta vastaan saavutetaan, jos sekä tytöt että pojat rokotetaan, mikä olisi myös tasa-arvon kannalta oikein, Pasternack sanoo.