Iensairaudet on suomalaisten kansantauti, joilla on yhteys moniin kroonisiin yleissairauksiin. Suomessa on hiljattain kehitetty helppo testi niiden toteamiseen.

Suomalainen innovaatio Periosafe on syljestä tehtävä entsyymitesti, jolla voidaan diagnosoida sairastatko iensairautta eli ientulehdusta tai hampaan kiinnityskudossairautta eli parodontiittia.

Positiivinen Periosafe-testitulos tarkoittaa sitä, että kudostuhoa aiheuttava entsyymi on aktiivinen ja tuhoaa ienten kiinnityskudosta. Mikä ilahduttavinta, testillä sairaus voidaan todeta jo ennen kuin se on kliinisessä tutkimuksessa todennettavissa.

Testillä pystytään mittaamaan myös hoidon toimivuutta ja sairauden uudelleen aktivoitumista aktiivisten hoitojaksojen ja ylläpitohoidon jälkeen.

Testi tehdään joko erillisellä testiajalla tai sitten suuhygienistikäynnin yhteydessä. Testin hinta on noin 30 euroa ja se sopii kaikille yli 25-vuotiaille. Puoli tuntia ennen testiä ei saa pestä hampaita, syödä tai purra purkkaa.

Pikkuharmi? No ei!

Yli puolet suomalaisista sairastaa iensairautta, usein tietämättään. Ientulehdus kuulostaa vaarattomalta pikkuharmilta, mutta hoitamattomana sillä saattaa olla kauaskantoiset seuraukset.

Ientulehduksesta saattaa seurata hampaan kiinnityskudossairaus, joka edetessään voi irrottaa hampaan leuasta. Kun hampaat heiluvat, alkaa olla jo liian myöhäistä. Siksi taudin varhainen toteaminen on todella tärkeää.

Sekä ientulehdus ja parodontiitti voivat olla myös täysin oireettomia.

Kaikki potilaat eivät ole yhtä alttiita sairastumaan, mutta on tärkeää, että sairaus todetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Iensairauksista johtuvilla suun tulehduksilla on vaikutusta myös yleisterveyteen. Hoitamattomat tulehdukset laskevat tutkimusten mukaan hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla, ja vaarantavat sydän- ja verisuonisairauksien, tekonivelten, reuman ja diabeteksen hoitoa.