Pituutta kysyttäessä miehet yleensä kertovat armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa. Mutta tiedätkö nykyisen pituutesi? Se voi kertoa vakavammasta.

Aikuisen kannattaisi seurata omaa pituuttaan. Jos aikuisiän pituus on lyhentynyt viisi senttiä tai enemmän, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamamurtumista. On harhaa luulla, että nikamamurtuman huomaisi aina; monella nikamamurtuma voi olla oireeton tai se voi ilmetä ohimenevänä keskiselän kipuna.

Harhaluuloja on myös nikamamurtumien vaikutuksiin liittyen. Jos kerran nikamamurtuma ei aina oireile, eihän siitä sen kummemmin kannata välittää. Mutta!

Nikamamurtuma on tosiasiassa vahvin muiden osteoporoottisten murtumien riskitekijä ja ennen kaikkea se on vahvin seuraavan nikamamurtuman riskitekijä. Lisäksi uudet nikamamurtumat ovat vaikea-asteisempia kuin ensimmäinen nikamamurtuma.

Kumaraa…

Olet varmaankin nähnyt kumara-asennossa kävelevän ihmisen? Todennäköisesti häneltä on murtunut useita nikamia. Käytännössä kumara asento tarkoittaa, että hengittäminen on vaikeaa, kävelykyky on heikentynyt ja tasapainon ylläpito on hankalaa, selkä on kroonisesti kipeä, yksinkertaistenkin kotiaskareiden teko voi olla jopa mahdotonta ja elämänlaatu on heikentynyt. Nikamamurtumat lisäävät myös kuolleisuutta.

Lisäksi nikamamurtuman lisätessä seuraavan murtuman riskiä saattaa seuraavana murtumana olla jokin hyvin vammauttava murtuma, kuten lonkkamurtuma.

Onkin tärkeää, että myös aikuisiällä seurataan pituutta säännöllisesti. Mikäli pituus on lyhentynyt, on syytä selvittää osteoporoosin mahdollisuus. Osteoporoosia voidaan hoitaa, mutta se on tärkeää pysäyttää ajoissa!

Asiantuntijana Suomen Luustoliiton Ansa Holm