Voiko aikaerorasitukseen käyttää joitakin lääkkeitä?

Kun matkustat toiseen maahan lomalle tai työmatkalle, voivat aikaeroväsymyksen vaikutukset olla epämukavia. Tämän ennakoimiseksi ei ole yllättävää, että monet matkaajat hakeutuvat lääkäriin ennen pitkän matkan tekemistä. Lääkityksen käyttö jet lagin hoidossa on kuitenkin aihe, joka jakaa mielipiteet.

Mikä jet lag on?

Jet lag eli aikaeroväsymys viittaa oireisiin, joita usean aikavyöhykkeen ohittaminen kohtalaisen lyhyen ajan sisällä voi aiheuttaa. Vaiva voi häiritä päivittäistä rutiinia, koska keho pyrkii säätelemään, koska tulee nukkua ja koska olla hereillä.

Jet lag voi aiheuttaa eri oireita, ja niiden vaikeus riippuu yleensä siitä, kuinka monta aikavyöhykettä on ylitetty ja mihin suuntaan on matkustettu. Matkustaminen itään (kun menetät tehokkaasti aikaa) on yleensä vaikeampaa kuin matkustaminen länteen.

Unen häiriintyminen on ilmeisin aikaerorasituksen oire, mutta muihin yleisiin oireisiin kuuluu myös seuraavat: väsymys, vatsavaivat, pahoinvointi, keskittymisongelmat, vähentynyt ruokahalu, ärtyneisyys, lihasarkuus, ripuli, ruoansulatushäiriöt, ummetus ja niin edelleen.

Melatoniini (monille tunnettu ’unihormonina’) on hormoni, jota vapautuu käpylisäkkeestä iltaisin pimeiden tuntien aikana. Kehomme tuottaa melatoniinia päivittäin ja sen vapautuminen on synkronoitu päivänvalon ja pimeyden kanssa. Se laukaisee erilaiset fysiologiset reaktiot eri eläimissä. Ihmisillä se lähinnä valmistaa kehon nukkumaanmenoon.

Jos matkaamme usean aikavyöhykkeen yli, ei tämän hormonin vapautuminen pääsekään heti uuteen aikatauluun, joten sisäinen kellomme häiriintyy. Itse asiassa voi kulua jopa useampi päivä ennen kuin vuorikausirytmi tottuu uuteen ympäristöön. Uskotaan, että keho saattaa tarvita yhden päivän jokaista ylitettyä aikavyöhykettä kohden sopeutuakseen.

Miten voin vähentää jet lagin oireita?

On olemassa useita itsehoitokeinoja, jotka voivat auttaa aikaeroväsymykseen.

  • Imitoi uutta aikataulua ennen lähtöä. Jos sinulla on pitkä lento edessä, voi olla hyödyllistä hitaasti säätää nukkumaan menoa lähemmäksi kohdemaan aikataulua ennen matkaa. Kun olet perillä, on kehosi valmistautuneempi nukkumaanmenoajan muutokseen.
  • Juo vettä. Pidä huolta nesteytyksestä lennon aikana. Nestehukka voi vain pahentaa jet lag -oireita ja tehdä olostasi heikomman.
  • Liiku. Pitkät lennot tarkoittavat yleensä pakoillaan istumista pitkän ajan. Jos mahdollista, on hyvä pysyä aktiivisena lennon aikana. Pyri nousemaan ylös ja kävelemään matkustamossa lennon aikana – venyttele paikallaan ollessasi.
  • Mukaudu uuteen aikatauluusi. Yritä tottua uuteen aikavyöhykkeeseen mahdollisimman pian. Vaihda kellosi aika kohdemaasi aikaan jo lennon lähtiessä. On myös hyvä idea yrittää syödä ja juoda kohteessa normaaliin aikaan ja pysyä hereillä kohtuulliseen paikalliseen nukkumaanmenoaikaan.
  • Vältä alkoholia ja kofeiinia. Nämä molemmat estävät nukkumista, joten niistä on hyvä pysyä erossa mukautuessa uuteen aikavyöhykkeeseen.
  • Auringolle altistuminen. Helpottaaksesi vuorokausirytmiäsi mukautumaan uuteen kohteeseen, yritä päästä päivänvaloon mahdollisimman pian. Raikas ilma voi myös auttaa välttämään väsymisen liian aikaisin.

Lääkkeitä?

Jet lagin hoitoon ei ole olemassa varsinaisia lääkkeitä. Unilääkkeitä ei yleensä suositella, koska niiden käyttö voi johtaa riippuvuuteen.

Melatoniinia pidetään joissain tapauksissa tehokkaana jet lagin hoidossa. Melatoniinia sisältävien lisäravinteiden käyttö on melko yleistä Yhdysvalloissa. Joitakin lääkkeitä on saatavilla jopa ilman reseptiä. National Center for Complementary and Integrative Health:n tutkimuksen tietojen mukaan 3,1 miljoonaa amerikkalaista aikuista käyttää melatoniinia aikaerorasituksen tai muiden siihen liittyvien unihäiriöiden lievitykseen.

Aikaeroväsymyksen hoidossa melatoniinin tarkoitus on auttaa täydentämään tämän hormonin tasoja kehossa ja täten auttamaan nukkumaan.

Vuonna 2002 tehty tutkimus huomioi, että melatoniinin on osoitettu olevan tehokaskin jet lagin ennaltaehkäisyssä ja lievittämisessä niillä, jotka ovat matkustaneet vähintään viiden aikavyöhykkeen yli, etenkin itäiseen suuntaan. Tutkimus kuitenkin tähdentää, että lisätieto ja -tutkimukset ovat tarpeen, ja että lääkkeen otto väärään aikaan voi viivyttää sopeutumista.

Kaikki tahot eivät kuitenkaan suosittele melatoniinin käyttämistä jet lagin hoitoon, koska sen käyttö tähän tarkoitukseen ei ole tarpeeksi hyvin tutkittua. On myös vielä epäselvää, mikä olisi tehokkain annostus, ja lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksetkin ovat vähäisen tiedon varassa.

Lähteenä Treated.com