Veren happipitoisuuden eli happisaturaation muutokset on hyvä ottaa vakavasti.

Veren happisaturaatiolla tai happikyllästeisyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon veressä on happea. Kun happisaturaatiota mitataan, arvo kerrotaan välillä 0–100 prosenttia. 

– Happisaturaatio oikeastaan kuvaa sitä, kuinka tehokkaasti keho kuljettaa sekä imee happea. Eli miten ihmisen hengitys toimii: hengittääkö normaalisti, liian vähän vai liikaa. Korkea veren happisaturaatio voi kertoa esimerkiksi ahdistuksesta ja hyperventilaatiosta, alhainen taas mahdollisista hengitystä huonontavista sairauksista, kertoo Terveystalon neurologian erikoislääkäri, professori Markku Partinen.

Mikä on normaali happisaturaatio?

Normaali happisaturaatio liikkuu 94–100 prosentin välillä: terveen ja hyväkuntoisen ihmisen happikyllästeisyys on yleensä noin 96 prosenttia ja erinomainen on jo 98 prosentin happisaturaatio. 

– Hyvä happisaturaatio kertoo yleensä siitä, että perusasiat ja elämäntavat ovat kunnossa. Kunto on hyvä, ihminen osaa hengittää oikein ja veri hapettuu tehokkaasti. Kaikki tämä edellyttää siis sitä, että keuhkot ja sydän ovat kunnossa, kommentoi Partinen.

Alhainen happisaturaatio kielii sairaudesta

Normaalin happisaturaation alarajana pidetään 94 prosenttia. Jo 92 prosentin taso voi kertoa ongelmista ja alle 90 prosentin keskimääräinen happisaturaatio on merkittävä terveysriski.

– Alhaisen happisaturaation taustalla on usein joko keuhkoihin tai sydämen toimintaan liittyviä syitä. Jos ihminen kärsii keuhkosairaudesta tai esimerkiksi tupakoi runsaasti, keskimääräinen happisaturaatio voi olla noin 92 prosenttia. Tämä on jo alle normaalin tason ja tulisi ottaa vakavasti, Markku Partinen huomauttaa. 

Alhainen tai jopa alle normaalin alarajan oleva happisaturaatio voi kertoa:

 • keuhkosairaudesta, kuten keuhkoahtaumasta tai kroonisesta keuhkosairaudesta tupakoinnin seurauksena
 • sydämen vajaatoiminnasta, kun elimistö ei hapetu kunnolla
 • huonosta hengitystekniikasta, pinnallisesta hengityksestä
 • huonosta peruskunnosta
 • muusta sairaudesta, esimerkiksi lihassairaudesta
 • Vaikeasta uniapneasta, jossa yöunen aikana on pitkiä hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumista

Kannattaako veren happikyllästeisyyttä seurata älylaitteella?

Älylaitteet voivat antaa hyvää suuntaa antavaa tietoa omasta happisaturaation tasosta.

– Happisaturaatiota mitataan led-valojen avulla ihon läpi: se, miten valoa heijastuu takaisin, kertoo veren happipitoisuudesta. Mittaustapa on suhteellisen tarkka, mutta tuloksiin kannattaa aina suhtautua varauksella. Esimerkiksi ihon väri voi vaikuttaa siihen, kuinka tarkasti älylaite tunnistaa happisaturaation, Markku Partinen arvioi.

Happisaturaation seuraaminen voi olla kuitenkin erityisesti koronaepidemian vuoksi viisasta.  

– Jos kärsii koronaviruksen oireista, kuten yskästä tai hengitysvaikeuksista ja unen aikainen happisaturaatio laskee keskimäärin 92 prosenttiin, on syytä olla nopeasti yhteydessä terveydenhuoltoon. Tämä voi ennakoida vaikeampaa hengitystoiminnan heikkenemistä. Vielä tästäkin alhaisempi happisaturaatio on jo perusteena päivystykseen hakeutumiseen, Markku Partinen huomauttaa.

Kun älylaite kertoo yöunen aikaisesta happisaturaation laskusta…

Esimerkiksi stressi, huonosti nukuttu yö tai alkoholi voivat aiheuttaa normaalia vaihtelua veren happipitoisuuteen yöunen aikana. 

– Jos happisaturaatio on ollut yhden yön ajan hieman normaalia alhaisempi, 94–95 prosenttia ja olonsa tuntee kuitenkin hyväksi, voi tilannetta jäädä seuraamaan. Jos tilanne jatkuu, kannattaa olla esimerkiksi työterveyslääkäriin yhteydessä. Älylaite kannattaa tällöin ottaa mukaan ja näyttää lääkärille tulosta, asiantuntija Markku Partinen neuvoo.

Happisaturaation muutokset voivat myös kertoa uniapneasta. 

– Vastaanotolle on tullut esimerkiksi yksinasuvia ihmisiä, joiden älylaitteet ovat hälyttäneet yön aikaisista happitasojen laskuista. Kun asiaa on lähdetty tutkimaan, on taustalta löydetty uniapnea.

Lääkärin vastaanotolle tulisi hakeutua viipyilemättä, jos:

 • Happisaturaatio on alle 92 prosenttia, eikä syytä, kuten aiemmin todettua sairautta, ole tiedossa.
 • Alhainen happitaso tuntuu olossa: on hyvin väsynyt, ei jaksa liikkua, yskittää tai on ylipäänsä huono olo.  
 • Päivystykseen on syytä hakeutua, jos happisaturaatio laskee alle 90 prosentin. Jo yhden yön tulos on tällöin merkittävä terveysriski.


  Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri, professori Markku Partinen, Terveystalo