Kaupallinen yhteistyö: Kuntokauppa
Sähköpyörä on nyt todistetusti kannattava hankinta. Usean eurooppalaisen yliopiston ja korkeakoulun yhteistyönä toteutetun tutkimuksen tulokset todistivat sen, mitä monet aiemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet: sähköpyöräily todellakin on vähintäänkin yhtä tehokasta kuin tavallinen polkupyöräily – kokonaisuutena jopa tehokkaampaa.

Tutkimuksessa seitsemän eurooppalaisen kaupungin asukkaita osallistui laajaan kyselyyn yli kahden vuoden ajanjaksolla. Tutkimus toteutettiin osana eurooppalaista PASTA-projektia (Physical Activity through Sustainable Transport Approaches), jonka tavoitteena oli tutkia kansalaisten liikkuvuuden ratkaisevia tekijöitä sekä liikkuvuuden terveysvaikutuksia.

Pitkän tutkimuksen päätteeksi selvisi, että yksityisauton tai julkisen kulkuneuvon vaihtaminen sähköavusteiseen pyörään vaikutti merkittävästi kansalaisten terveyteen. Vastaajien arkiliikunta lisääntyi huomattavasti ja viikoittaiset liikuntasuositukset toteutuivat helpommin. Tavallisen polkupyörän käyttöön verrattuna sähköpyörällä liikkuminen taas lyhensi pyöräilymatkojen kestoa selvästi.

Sähköllä eroon hiestä

Sähkömoottorin ansiosta sähköpyöräilyn aiheuttama vaiva on perinteistä pyöräilyä huomattavasti pienempi. Sähköpyörällä polkiessa pyörä kulkee reippaasti kevyemmällä polkemisella, ja ylämäetkin taittuvat sähkömoottorin avulla yhdessä hujauksessa – ilman hikeä. Sähköpyöräilyn ja perinteisen pyöräilyn liikunnallinen teho on kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, mikä on osoitettu useassa tutkimuksessa seuraamalla sähkö- sekä peruspyörällä kulkevien sykealueita.

Tutkimuksessa huomattiin, että sähköpyöräilevät henkilöt ajoivat usein selvästi pidempiä matkoja, esimerkiksi työmatkoinaan. Perinteisellä pyörällä kuljettuna matkat olivat lyhyempiä ja niitä tehtiin myös harvemmin.

Tutkimuksessa todetaankin, että sähköpyörällä kulkevat kompensoivat hieman pienemmän ponnistelunsa huomattavasti pidemmillä pyörämatkoilla. Esimerkiksi FitNord Ava 300 -sähköpyörällä pääse yhdellä akunlatauksella jopa 150 kilometrin lenkin.

Sähköavusteisella pyörällä siis vietetään enemmän aikaa tien päällä ja näin ollen se on pitkällä aikavälillä jopa tavallista pyöräilyä tehokkaampaa kuntoilua. Ja pitkän aikavälin hankintoja sähköpyörät ovatkin. Ne soveltuvat liikkumiseen vuoden ympäri ja useimpien akunkesto riittää helposti keskivertoa pidemmillekin pyörämatkoille.

Tutustu tehokkaisiin ja terveellistä elämäntapaa edistäviin sähköpyöriin Kuntokaupalla https://www.kuntokauppa.fi/sahkopyorat

Lähde: Sciencedirect.com