Monet hyvinvointialueet ovat aloittaneet tai aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset näinä päivinä.

Influenssa voi olla vakava tauti, joka saattaa aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote ehkäisee viruksen leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman rokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit eli

-65 vuotta täyttäneet
-6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
-raskaana olevat
-sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

Lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös

-varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
-henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa
-potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä lääkehuollon työntekijät
-henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai sellaiseen vakavalle influenssalle alttiiseen, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Tällä kaudella influenssarokotteen saavat maksutta lisäksi ne, joilla on riski sairastua lintuinfluenssaan. Heitä ovat muun muassa turkistarhoilla ja siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä, sekä muut, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.

THL suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu maksuttoman rokotuksen ryhmään. Heille rokote on omakustanteinen.

Käytössä sekä pistettävä että nenäsumuterokote

Influenssakaudella 2023–2024 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään kaikille ikäryhmille tarkoitettua pistettävää VaxigripTetra-rokotetta sekä 2–6-vuotiaille tarkoitettua FluenzTetra-nenäsumuterokotetta.

Samat valmisteet olivat käytössä myös viime kaudella, mutta niiden sisältämästä neljästä viruskannasta yksi on vaihdettu viime vuodesta, Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaisesti.

-WHO tarkistaa rokotteiden sisältämät viruskannat puolivuosittain, jotta rokotteet suojaisivat mahdollisimman tehokkaasti tulevalla kaudella kiertäviä viruksia vastaan, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Samalla koronarokote

Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan myös koronarokotteen tehosteannosta. Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronataudin.

Edellisestä koronarokotteesta tai minkä tahansa koronavariantin sairastamisesta on kuitenkin pitänyt kulua vähintään kolme kuukautta, jotta rokotteesta olisi toivottavaa hyötyä. Tehosteannoksena käytetään varianttiräätälöityjä valmisteita.

Tiedot saa hyvinvointialueelta

Hyvinvointialueet tiedottavat alueellaan, miten riskiryhmien influenssa- ja koronarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotukset voi käydä ottamassa.

Muut kuin maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa influenssarokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Koronarokotteita ei ole toistaiseksi saatavissa työterveyshuollosta tai reseptillä apteekeista.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Lokakuun aikana THL:n tartuntatautirekisteriin on raportoitu viikoittain yksittäisiä influenssalöydöksiä, mutta tapausmäärissä ei ole tällä hetkellä havaittavissa merkittävää kasvua. Sen sijaan koronatartuntojen määrässä on ollut kasvua useilla hyvinvointialueilla.

THL seuraa sekä korona- että influenssatilanteen kehittymistä ja päivittää ajantasaista tietoa verkkosivuille säännöllisesti.