Poliisille on tullut useita ilmoituksia huijauksesta, jossa huijari esiintyy tekstiviestitse vuokranantajana. Viestissä saatetaan esimerkiksi väittää, että ”vuokran sekä vastikkeen maksutiedot muuttuvat marraskuussa 2023”. Viestissä annetaan uudet maksutiedot. Tekstiviesti on kirjoitettu sujuvalla ja selkeällä suomen kielellä.

Toinen ajankohtainen huijaus on poliisin nimissä lähetetyt sähköpostit. Viestissä väitetään poliisin epäilevän vastaanottajaa jostakin rikoksesta ja uhkaillaan erilaisilla rikosseuraamuksilla. Viestissä voi lukea esimerkiksi näin: ”Huomio: liitteenä on poliisin kutsukirje. Lataa liite lukeaksesi viestin ja vastaa välittömästi.” Viestin allekirjoittajaksi on merkitty jokin nimi ja poliisiin viittaava titteli.

Huijauksen tarkoituksena on usein kalastella pankkitietoja tai välittää haittaohjelma. On hyvä muistaa, että aito poliisi ei milloinkaan kysy kenenkään pankkitunnuksia tai vaadi rahaa. Poliisin virallinen sähköpostiosoite päättyy @poliisi.fi. Osoitteita voi kuitenkin väärentää, joten vastaanottajan on syytä olla tarkkana. Jos vastaanottajan sähköpostiosoite vaikuttaa oikealta, mutta olet epävarma, voit ottaa yhteyttä soittamalla poliisin vaihteeseen. Älä avaa huijausviestin linkkejä tai liitteitä. Poista viesti.

Kolmas menneellä viikolla korostunut huijaustapaus tapahtui viestien sijaan yksityisasunnolla. Kaksi miestä oli esiintynyt palotarkastajina ja tullut tällä verukkeella sisään noin 85-vuotiaan naisen asuntoon. Toinen kaksikosta esitti tarkastavansa palovaroitinta ja liesituuletinta. Käynnin yhteydessä kaksikko vei naisen laukusta rahaa ja pankkikortin, ja ryhtyivät kyselemään tunnuslukutietoja.

Nainen antoi tahallaan väärän tunnusluvun ja miehet poistuivat. Tämän jälkeen nainen pyysi paikalle ystävänsä. Kun mieskaksikko palasi kysymään oikeaa tunnuslukua, he yllättyivät naisen ystävän läsnäolosta ja poistuivat. Poliisi tutkii asiaa varkautena.