Hi-viruksen kotitestaukseen tarkoitettuja testejä on jo myynnissä esimerkiksi Britannian apteekeissa. Joitakin testejä voi tilata myös netin kautta Suomeen, mutta niiden laadusta ei ole takeita. Pian laatutestejä voitaneen saada myös Suomen apteekeista.

Hiv-tukikeskus on ollut tänä vuonna mukana hankkeessa, jossa selvitellään kotitestien saamista myös suomalaisiin apteekkeihin, kertoo CHEKPOINT 2.0 -projektin hankekoordinaattori Sami Tuunainen HIV-tukikeskuksesta Terveyden Asialla -sivustolle.

Kotitestien tuleminen mullistaisi testaamisen niin hyvässä kuin pahassa. Hyvässä sikäli, että testeihin voisi hakeutua entistä helpommin ja kynnys testaamiseen laskisi. Huonossa sikäli, että usein testi olisi kuitenkin hyvä tehdä ammattilaisen suorittamana sosiaalisen tuen saamisen vuoksi.

Jo tällä hetkellä testejä on voinut tilata muutaman kympin hintaan maailmalta. HIV-tukikeskuksen Sami Tuunainen ei yllättäen aivan täysin tyrmääkään niitä. Ne voivat olla askel parempaan, jos niiden tiedon varaan ei täysin jättäydytä.

Jos henkilöllä on suuri kynnys mennä testiin esimerkiksi terveysasemalla, myös internetin kotitesti voi olla tyhjää parempi vaihtoehto. Se rohkaisee helposti menemään myös oikeaan testiin. Jos kotitesti näyttää negatiivista, henkilö voikin rohkaistua oikeaan testiin. Ja näinhän sen pitäisikin olla.

Internetissä myytävien kotitestien laadusta ei ole Tuunaisen mukaan juurikaan takeita. Siksi oikea testi kannattaa aina käydä ottamassa vaikkapa HIV-tukikeskuksessa. Rohkaisevaa kotitesteissä kuitenkin on, että usein väärät testitulokset ovat niitä positiivisia. Negatiivinen on varmemmin negatiivinen joka tapauksessa.

-Internet-testien ongelmana on paitsi se, ettei niiden laatua ole varmistettu myös se, ettei niiden ohjeistus välttämättä ole suomenkielinen. Kun ei osaa tehdä testiä, sen tuloskin voi olla sitten väärä, summaa Tuunainen.

Suomeen aikanaan myyntiin tulossa olevat laadukkaat pikatestit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tarkoin testaamia ja hyväksymiä.

Testasimme

Terveyden Asialla tilasi hiv-kotitestit Suomi-testi-nimiseltä yritykseltä. Toimitus kesti kuukauden verran ja hintaa kahdelle kotitestille tuli noin 40 euroa.

Paketti tuli Singaporesta. Ohjeita ei ollut. Ne piti etsiä netistä, josta ne löytyivät suomeksi. Tosin testi oli hivenen erilainen kuin ohjeessa kuvattiin. Puoliksi päättelemällä onnistuimme kuitenkin tekemään sen oikein.

Ensin pyyhittiin sormea antiseptisella mukana tulleella liuoksella, sitten painettiin lansetilla sormeen. Verta puristettiin pipettiin ja se laitettiin sitten testausliuskan pyöreään reikään. Sitten samaan reikään laitettiin myös kemikaaliliuosta.

Kahden, kolmen minuutin sisällä testiruutuun tuli viiva. (Aivan samoin kuin raskaustestissä.) Yksi viiva tarkoittaa ei-positiivinen. Kaksi viivaa tarkoittaisi hiv-positiivinen.

Toimittaja käväisi vielä oikeassa testissä terveyskeskuksessa. Tulos oli negatiivinen sielläkin.

Testitulos piti paikkansa kummassakin kotona tehdyssä testissä.