Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi arvioi MTV:n uutisille, että pitkään puhuttu ja ahkerammin kaivattu koronapassi olisi käytössä jo lauantaina.

Passin lopullinen muoto selviää valiokuntakäsittelyssä tänään.

MTV:n uutisille antamassaan haastattelussa Lohi oikoo vääriä käsityksiä passista. Passi ei tule vaikuttamaan ”perusliikkumiseen”. Kaupoissa, apteekeissa ja julkisissa liikennevälineissä sitä ei esimerkiksi tulla käyttämään.

Lohen mukaan passia käytettäisiin vain niissä tiloissa, joihin on asetettu koronarajoituksia, esimerkiksi ravintoloissa. Jos ravintolat haluavat käyttää koronapassia, silloin ne välttyisivät viranomaisrajoituksilta asiakaspaikkamäärissä.

Suurimmassa osassa maantieteellistä Suomea ei ole rajoituksia käytössä, jolloin myöskään passia ei voitaisi vaatia tai käyttää.

Ravintoloiden lisäksi passia voisi vaatia harrastuksissa, huvipuistoissa, yksityisissä tiloissa ja tilaisuuksissa, joissa voi olla yleisörajoituksia epidemiatilanteen vuoksi, Lohi täsmentää MTV:lle.

Vielä on ratkaistavana onko passin ikäraja 12 vai 16 vuotta.

Niille jotka eivät voi koronarokotusta terveydellisistä syistä ottaa, tulisivat saamaan ilmaisen koronatestin passia varten.

Suomi on hyvin myöhässä koronapassiasiassa. Se on ollut käytössä muualla jo pitkään, ja osa maista on jo luopunutkin siitä. Lohi myöntää asian MTV:n uutisille.

Ravintola-alan edunvalvoja MaRa toivoo, että koronatodistusta ei tarvitsisi tarkistaa heti ovelta, vaan koronapassia voisi näyttää siinä vaiheessa, kun kohtaa henkilökuntaan kuuluvan. Kaikilla ravintoloilla ei ole taloudellisia voimavaroja palkata ovimiestä tarkistamaan passia.