Lasten iho on altis auringon haitallisille vaikutuksille, sillä pienillä lapsilla on aikuisia ohuempi iho. Ihon palaminen lapsuudessa myös lisää merkittävästi aikuisiän melanoomariskiä.

Lasten iho tulisi suojata huolellisesti kesän auringon UV-säteilyltä, jotta ehkäistään tulevia iho-ongelmia.

– Rusketus kertoo, että ihossa on jo tapahtunut DNA-vaurioita, joten mielestäni olisi aika luopua ajatuksesta, että rusketus kuuluu kesään. Aikuisen on siis hyvä toimia itse esimerkkinä ja suojautua hyvin auringolta. Näin opettaa lastakin terveelliseen auringossa oleiluun pienestä pitäen, kertoo lääkäri Emilia Lagus.

Hän neuvoo kuusi helppoa ohjetta lasten ihon suojaamiseen auringolta:

1. Auringossa oleskelua on hyvä välttää keskipäivän aikaan

– Keskipäivän aurinko säteilee voimakkaimmin, joten lapsen altistumista auringolle keskipäivän tienoilla olisi hyvä välttää. Varjoa ja taukoa suorasta auringon paahteesta kannattaa suosia aina siihen neljään asti iltapäivästä, kun auringon säteily on hyvin voimakasta.

2. Vaatteet tarjoavat ensisijaisen suojan auringolta

– Pukeutumisessa kannattaa suosia vaaleita kankaita, pitkähihaisia paitoja, housuja ja leveälierisiä hattuja, jotka suojaavat tehokkaasti lasten ihoa auringolta. Kankaan tulisi olla tiheää, jotta se estää UV-säteilyä pääsemästä läpi. Etenkin alle kaksivuotiailla lapsilla vaatteet ovat ensisijainen suojautumiskeino auringolta.

3. Valitse riittävä aurinkosuojavoide

– Aurinkosuojavoide on välttämätön apu etenkin yli kaksivuotiaan lapsen ihon suojaamiseksi. Valitse lapsille sopiva aurinkovoide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Suojakertoimen tulisi olla mahdollisimman korkea, mieluiten 50.  Etenkin pienille lapsille suositellaan fysikaalista aurinkosuojavoidetta. 

4. Aurinkosuojavoidetta pitää myös osata käyttää oikein

– Aurinkosuojavoidetta tulisi levittää lapsen iholle vähintään 15–30 minuuttia ennen auringolle altistumista. Muista myös korvat, niskat ja varpaat! Voidetta tulisi lisätä runsaasti: usein paljon enemmän kuin on tapana ja lisätä säännöllisesti, erityisesti uimisen tai hikoilun jälkeen.

5. Muista suojata lapsen silmät auringolta

– UV-säteily voi vahingoittaa myös silmiä ja lisätä eri silmäsairauksien riskiä.  Auringon säteet läpäisevät lasten silmien kerrokset helpommin kuin aikuisella, mutta useimmat ongelmat ilmenevät vasta aikuisiällä. Esimerkiksi kaihileikkauksissa käy nyt se sukupolvi, joiden silmiä ei lapsena suojattu. 

– UV-suojan sisältämät aurinkolasit auttavat suojaamaan lasten silmiä auringolta. Valitse lapselle aurinkolasit, jotka estävät täysin sekä UVA- että UVB-säteilyn. Muista myös tarkistaa, että aurinkolasit istuvat hyvin ja pysyvät paikallaan aktiivisessa leikissäkin.

6. Riittävä nesteytys auttaa myös ihoa

– Aurinkoisina päivinä on tärkeää varmistaa, että lapset juovat tarpeeksi nestettä. Riittävä nesteytys auttaa myös ylläpitämään terveen ihon kuntoa ja suojaamaan sitä auringon kuivattavalta vaikutukselta. Kovissa helteissä veden lisäksi on hyvä juoda mehua ja maitoa ylläpitämään elektrolyyttitasapainoa. 

Kesästä on lupa nauttia eikä kukaan vanhempi ole täydellinen

Emilia Lagus muistuttaa, että vaikka auringolta suojautumiseen on hyvä suhtautua vakavasti, kesäilmoista saa nauttia täysin rinnoin.

– Lapsuuden kesät ovat monelle ihanaa aikaa, jolloin saa leikkiä ja temmeltää ulkona. Yllä olevat ohjeet on hyvä osata, mutta aina ei vanhempana huomaa laittaa aurinkolaseja päälle tai mukana laukussa onkin vain aikuisten aurinkorasva. Paras suojavoide on aina se, jota tulee käytettyä. Joten nautitaan kesästä!

Asiantuntijana yleislääkäri Emilia Lagus, Terveystalo