Tänä vuonna Tangomarkkinoilla finaalissa tangokuningattaren kruunusta kisaava Katja Karisukki on näyttävä nainen.

Enää hän ei häpeile ja salaile sitä, että näyttää erilaiselta.

Katja poseeraa ylväästi ilman hiuksia.

Katja kertoo kärsivänsä autoimmuunisairaudesta. Sairaus on harvinainen ja sen latinankielinen nimi on alopecia universalis. Siihen ei valitettavasti tunneta kaikille sopivaa hoitokeinoa.

Katja kertoo Seiskassa, ettei alkuun voinut hyväksyä kohtaloaan.

-Sairauden salailu ja itseäni vastaan taistelu vei vuosikausia. Käytin peruukkeja, hän sanoo lehdelle.

Lopulta hän lopetti salailunsa ja tuli esiin sellaisena kuin on. Uskomaton taakka katosi kuulemma hartioilta, hän kertoo.

48-vuotiaalta laulajattarelta on lähtenyt kaikki ihokarvat sairauden myötä; niin kulmakarvat kuin ripsetkin.

Kuten monelle muullekin, harvinaisen sairauden diagnosoiminen otti aikansa. Ensin homma pantiin stressin piikkiin ja siihen syötiin kortisonia. Se auttoikin hetken, mutta ei luonnollisesti tuonut pysyvää apua.

– Tahdon antaa kasvot sairaudelleni ja rohkaista sairastuneita tulemaan omana itsenään esiin ja lähtemään eteenpäin, Katja sanoo tänään tangokisan alla.

Mikä tauti?

Alopecia universalis voi ilmaantua missä iässä tahansa, ja sen uskotaan tällä hetkellä olevan autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää hiusrakkuloita vastaan. Geneettiset tekijät voivat vaikuttaa AU:hun, sillä noin 20 prosentilla sairastuneista perheenjäsenellä on hiustenlähtöä.

Hoitovasteesta on vaihtelevia tuloksia. Kesäkuussa 2014 miehellä, jolla ei ollut lähes lainkaan karvoja vartalossaan, raportoitiin kasvaneen karvoitus takaisin kahdeksan kuukauden tofasitinibisitraattihoidon jälkeen. Paikalliset ja intraleesionaaliset kortikosteroidit ovat myös osoittautuneet lupaaviksi hoitotulosten suhteen.