Helsingin yliopissa tehty tutkimus on nannaa hulavanteeseen hurahtaneille.

Hulavanteet ovat nyt pop. Niitä on myyty Suomessa kymmeniä tuhansia kappaleita, eikä boomi ota loppuakseen.

Tämä on helppo ymmärtää, kun asiaan suhteuttaa Helsingin yliopistossa hiljattain tehdyn tutkimuksen, joka osoittaa, että painollisen hulavanteen pyöritys sulattaa tehokkaasti keskivartalon rasvaa ja lisää samalla lihasmassaa.

Hulaamisen todellisia terveysvaikutuksia on nyt ensimmäisen kerran selvitetty satunnaistetussa tutkimuksessa, joka toteutettiin Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvisen rasvamaksatutkimusryhmässä.

Tutkimuksessa 55 ylipainoista henkilöä satunnaistettiin ensin kuudeksi viikoksi pyörittämään 1,5 kilon painoista hulavannetta tai kävelemään noin 10 000 askelta päivässä. Tämän jälkeen ryhmät vaihtoivat liikuntalajia seuraaviksi kuudeksi viikoksi. Kehon koostumus ja aineenvaihduntaa kuvaavia laboratorioarvoja mitattiin kokeen alussa ja liikuntajaksojen lopussa.

Tulos on faktaa: Hulavannetta pyörittäneillä vyötärönympärys pieneni merkittävästi kävelyyn verrattuna: päivittäisellä 13 minuutin pyörityksellä vyötärönympäryksestä lähti keskimäärin kolme senttimetriä. Lisäksi hulavannetta pyörittäneiden keskivartalon rasvamäärä pieneni ja lihasmassa kasvoi merkittävästi.

Kävelyryhmällä ei vastaavia muutoksia tapahtunut. Hulavanteen pyöritys pienensi myös merkittävästi huonon LDL-kolesterolin määrää, kun taas kävely lisäsi merkittävästi hyvän HDL-kolesterolin määrää.

Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi Euroopan Lihavuustutkimusyhdistyksen Obesity Facts -lehdessä.

Voita Hulavanne -kilpailu Terveyden Asialla -sivuston Facebookissa. Osallistu heti TÄÄLLÄ.