Alle 50-vuotiaiden aivoinfarktit ovat tutkimusten perusteella yleistyneet osin tuntemattomista syistä.

Perinteisten riskitekijöiden perusteella ei voi selittää suurta osaa eli 33–50 prosenttia nuorten aivoinfarkteista, vaan ne jäävät salasyntyisiksi.

HUS:in tutkimuksessa oli mukana 540 alle 50-vuotiasta, jotka olivat hiljattain saaneet salasyntyisen aivoinfarktin sekä 540 samanikäistä verrokkihenkilöä 19 sairaalasta eri puolilta Eurooppaa. Tutkimuksessa kerättiin laajasti tietoja tutkittavien aiemmista perussairauksista, elämäntavoista ja sukutaustasta. 

Mitä selvisi?

Selvisi, että runsas alkoholin käyttö ja etenkin humalahakuinen juominen lähes kolminkertaistaa aivoinfarktin riskin nuorilla miehillä, joilla ei ole tunnettua aivoinfarktille altistavaa syytä.

Naisilla vastaavaa riskin nousua ei havaittu, osoitti HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta johdettu laaja kansainvälinen tutkimus.

Alkoholin käyttö oli runsasta, jos mies joi yli 14 annosta viikossa tai yli 6 annosta kerralla vähintään kahdesti kuukaudessa. Naisilla raja-arvot olivat hieman matalammat, eikä naisilla vastaavaa riskin nousua tilastollisesti todettu. 

Finlaysonilla jopa 60% ale! Ja kun laitat mukaan koodin SUMMERDEALS15 saat vielä 15% lisäalen jo alennetuistakin hinnoista – tästä linkistä kesän tekstiilikaupoille

-Tutkimuksemme on ensimmäinen laaja kansainvälinen tutkimus, jossa osoitettiin erityisesti nuorten eli 18–34-vuotiaiden miesten runsaan alkoholin käytön ja päihdyttävän juomisen yhteys aivoinfarktiriskiin niillä potilailla, joilla infarktin syy jää muuten tuntemattomaksi. Jatkossa tulee selvittää tarkemmin mekanismeja alkoholin käytön ja aivoinfarktiriskin välillä, kertoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, dosentti, osastonlääkäri Nicolas Martinez-Majander HUSin Neurokeskuksesta. 

Aivoinfarktien estämiseen tähtäävät keinot ja tutkimuksen edistäminen on yhteiskunnan kannalta merkittävää.