Rasvan ja sokerin terveysvaikutuksista ja -haitoista on puhuttu jo vuosikaudet. Tuoreimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ne eivät yksinään vaikuta hyvinvointiimme tai sepelvaltimotaudin kehittymiseen.
Juuri ilmestyneessä laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin, että niin kutsuttujen kovien rasvojen vähentäminen pienentää sydäntautiriskejä. Vaikutusta on kuitenkin myös sillä, mitä niiden sijaan alkaa syödä. Jos kovia rasvoja sisältäviä ruokia korvaa täysjyväviljalla tai terveellisillä kasvi- ja kalarasvoilla, sydäntautiriski pienenee.
Täysjyväviljalla on tärkeä asema hyvinvoinnissamme. Tämä on loistava uutinen meille suomalaisille, sillä olemme perinteisesti tottuneet syömään ruisleipää, joka on täysjyvästä valmistettu. Kuidun lisäksi täysjyväleipä sisältää myös muita elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kivennäisaineita, vitamiineja ja bioaktiivisia aineita. Täysjyväviljaa kannattaa syödä niin rukiin, vehnän, kauran kuin ohrankin muodossa vaihdellen niiden erilaisten terveysvaikutusten hyödyntämiseksi.
Tutkimuksen tulokset perustuvat kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat lähes 130 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Osallistujia seurattiin 24–30 vuotta, ja tuona aikana heistä 7 700 sairastui sepelvaltimotautiin. Tutkimus on laadukkaimpia ja suurimpia tästä aiheesta tehtyjä selvityksiä. Tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology –lehdessä viime kuussa.
Varmista, että syöt tarpeeksi terveellisiä, kuitupitoisia ruokia päivittäin:
- 6 – 9 annosta viljavalmisteita päivässä (annos = yksi leipäviipale tai lautasellinen puuroa)
- Valitse vähintään joka toinen leipäviipale täysjyväisenä
- Varmista leivässä riittävä kuidun määrä, vähintään 6 g/100g
- Suosi kotimaisia viljatuotteita
- Syö vaihdellen kuitupitoisia täysjyväviljoja sekä lisäksi marjoja ja hedelmiä, kasviksia tai palkokasveja
- Tarkista leivästä suolan määrä – myös paistopistetuotteista