Laulajana, äänitaiteilijana ja radiotoimittajana tunnetuksi tullut Sara Forsberg on tullut julkisuuteen avautuen asiasta, josta ei ole koskaan aiemmin puhunut. On vietetty intersukupuolisten päivää, ja Sara kertoo sometarinassaan olevansa intersukupuolinen.
– En ole kertonut tätä teille aiemmin, mutta mä olen intersukupuolinen. Minulla on Swyerin syndrooma, hän sanoo Instagramiin ja Youtubeen postaamissaan ulostuloissaan.
Sara haluaa tiivistää asian seuraavasti:
-Olen geneettisesti mies.
Forsberg toteaa olleensa 16 vuotta vanha, kun hänet vietiin lääkäriin. Äiti oli huolissaan, sillä tyttäressä ei ollut murrosiän merkkejä.
Lääkäri kertoi, ettei Saralla ollut lainkaan munasarjoja.
–Lääkäri kertoi lopulta, että olin miespuolinen sikiö ja minun oli tarkoitus syntyä pojaksi. Mutta geneettisestä muutoksesta johtuen synnyin naiseksi.
Tutkimuksissa selvisi myös, että Forsbergilla oli kaksi kivestä, jotka olivat jääneet kehittymättä.
Intersukupuolisuuden vuoksi Sara ei voi tulla raskaaksi. Se on tuntunut hänestä pahalta, mutta hän on tottunut ajatukseen.
Saraa on kiitelty avoimesta ulostulosta. Intersukupuolisuus on edelleen huonosti tunnettu ja lähes vaiettu aihe.
Mikä intersukupuolisuus?
Intersukupuolisuus tarkoittaa sitä, että kehon synnynnäiset sukupuolipiirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. On olemassa joukko erilaisia variaatioita.
Yksi näistä variaatioista on Swyerin syndrooma, joka Saralla on.
Swyerissä kehonpiirteet ovat usein naistyypilliset, mutta kromosomit ovat miestyypillisiksi katsotut XY-kromosomit. Usein Swyer todetaan siinä vaiheessa, kun murrosikä ei ala. Tämä johtuu siitä, että sukurauhaset eivät ole kehittyneet munasarjoiksi, jotka voisivat tuottaa hormoneja.
Osa intersukupuolisista saa tietää intersukupuolisuudestaan murrosiässä, jos kuukautiset eivät ala tai aikuisena esimerkiksi, jos lapsen saamiseen liittyy vaikeuksia. Vain pieni osa intersukupuolisista saa diagnoosin heti syntymän jälkeen. Tämä on yksi syy, miksi arviot intersukupuolisuuden yleisyydestä vaihtelevat.
Riippuen siitä mikä määritelmistä valitaan, arvio suomalaisten intersukupuolisten ihmisten määrästä vaihtelee 1200 – 93 000 ihmisen välissä. Eri arvioiden mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 10 – 850 intersukupuolista lasta.