Vuoden 2023 synnytyksistä 20,1 prosenttia päätyi keisarileikkaukseen eli sektioon.
Osuus on ennakkotietojen mukaan suurempi kuin kertaakaan vuonna 1987 alkaneen tilastoinnin aikana.
-Keisarileikkausten osuuden nousu on jatkunut jo useamman vuoden. Syitä tälle on varmasti monia, kuten synnyttäjien kasvanut keski-ikä ja sen myötä yleistyvät synnyttäjien perussairaudet. Lähtökohtaisesti sektiolle pitää Suomessa aina olla lääketieteelliset perusteet, mutta totta kai päätös synnytystavasta tulee aina tehdä yhdessä raskaana olevan kanssa keskustellen, kertoo THL:n erityisasiantuntija Anna Heino.
Keisarileikkausten osuus ensisynnyttäjillä on korkeampi kuin uudelleensynnyttäjillä. Vuoden 2023 ennakkotietojen mukaan 24,7 prosenttia ensisynnyttäjien synnytyksistä päätyi keisarileikkaukseen.
-Tiedämme, että jos ensimmäinen synnytys päätyy keisarileikkaukseen, on suurempi todennäköisyys, että myös seuraavat synnytykset päätyvät keisarileikkaukseen. Kasvava ensisynnyttäjien keisarileikkausosuus viittaakin siihen, että jatkossa voidaan odottaa, että keisarileikkausten osuus kaikista synnytyksistä nousee yhä, Heino toteaa.
Sekä suunniteltujen (8,3 % vuonna 2023) että kiireellisten keisarileikkausten (10,9 %) osuus kaikista synnytyksistä on kasvanut. Hätäkeisarileikkausten osuus on pysynyt melko vakaana (0,9 %).
-Tarkempaa tietoa sektioiden syistä ei valitettavasti ole valtakunnallisesti saatavissa, Heino kertoo.
-Sektioiden matala osuus ei ole itseisarvo, ja usein sektio turvaa synnyttäjän ja lapsen terveyden. Samalla sektio kuitenkin on terveydenhuollon resursseja vaativa iso toimenpide, josta toipuminen voi usein kestää pitkään, toteaa Heino.
Eurooppalaisen suosituksen mukaan kehittyneissä maissa keisarileikkausten osuus synnytyksistä suositellaan olevan korkeintaan 15–20 prosenttia . Suomi on nyt ylittänyt tämän rajan.