Marko Hietala tunnetaan muun muassa Nightwish- ja Tarot-yhtyeistä. Hän on yksi tämän vuoden Vain elämää -kauden tähdistä.
Ensi perjantaina vietetään Markon päivää. Kyseisessä jaksossa mies avautuu kolme vuotta sitten saamastaan diagnoosista.
Hän kertoo, että levoton ja impulsiivinen käytös oli osa hänen arkeaan jo varhain – ensimmäiseltä luokalta lähtien hänet tunnettiin siitä, että keskittyminen herpaantui ja energiaa riitti yllin kyllin. Tämä näkyi koulussa erilaisina tempauksina, kuten muovailuvahan heittelynä kattoon ja muina kepposina, jotka huvittivat kavereita mutta aiheuttivat opettajille päänvaivaa. Lääkärit jopa suosittelivat koulun aloituksen lykkäämistä, mutta Hietala halusi jatkaa muiden mukana ja keskittyi parhaansa mukaan rauhoittumaan.
Kolme vuotta sitten Hietala sai virallisen ADHD-diagnoosin, joka toi selkeyttä monille lapsuudesta asti jatkuneille piirteille. Diagnoosi auttoi ymmärtämään itseään paremmin ja selitti monia asioita, jotka olivat aiemmin aiheuttaneet monenlaisia haasteita.
Hietala sanoo, että muusikkona impulsiivisuudesta on ollut jopa etua – lavalla energia virtaa vapaasti, ja hän pystyy heittäytymään täysillä esityksiin. Arjessa sen sijaan ADHD tuo monenlaisia haasteita: esimerkiksi kotitöiden tekeminen lykkääntyy helposti, ja tiskit jäävät usein kasaantumaan.
Lue uusimpia juttujamme:
- Suosikkilaulaja ambulanssikyydillä sairaalaan
- Näin Lotta ja Pappa viettävät joulua
- THL: Infektioita todella paljon liikenteessä – 5 muistettavaa asiaa
- Mykoplasma on sitkeä vastustaja – kaikki mitä haluat siitä tietää
- Uusia takaisinvetoja – näissäkin S- ja K-kaupan tuotteissa salmonellariski
ADHD-diagnoosi aikuisella iällä
ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) on neuropsykiatrinen kehityksellinen häiriö, jonka ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Vaikka ADHD diagnosoidaan usein lapsuudessa, se voi tulla tunnistetuksi vasta myöhemmällä iällä.
Aikuisten ADHD-diagnoosi perustuu samoihin kriteereihin kuin lasten, mutta oireiden on tullut olla olemassa jo ennen 12 vuoden ikää. Aikuisilla oireet voivat ilmetä eri tavoin kuin lapsilla; esimerkiksi fyysinen ylivilkkaus voi muuttua sisäiseksi levottomuudeksi.
Diagnoosi tehdään perusteellisen kliinisen haastattelun ja oireiden arvioinnin perusteella. Lisäksi voidaan käyttää itsearviointilomakkeita, kuten Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), tukemaan diagnoosia.
Aikuisilla, joilla on ADHD, esiintyy usein muita psykiatrisia tai neurologisia sairauksia, kuten masennusta tai ahdistuneisuushäiriöitä.