Asiantuntijat varoittavat vanhempia D-vitamiiniin liittyvistä lasten myrkytyksistä.

Apulaisylilääkäri Maria Backström, johtajaylilääkäri Reijo Autio ja vastuualuejohtaja Tarja Holm Vaasan keskussairaalasta ovat julkaisseet tärkeän tiedotuksen ja kiireellisen varoituksen koskien D-vitamiinin annostelua lapsille.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on hiljattain esiintynyt muutamia tapauksia, joissa lapsille on kotona annosteltu liian suuria määriä D-vitamiinia Internetistä tilatuilla tavanomaista voimakkaammilla D-vitamiinitipoilla.

D-vitamiini on välttämätön ravintolisä kasvaville lapsille ja nuorille, mutta sen yliannostelu voi johtaa asiantuntijoiden mukaan veren kalsiumpitoisuuden nousuun ja sen aiheuttamiin ongelmiin.

D-vitamiinimyrkytys voi pahimmillaan johtaa vaikea-asteisiin ja pysyviin elinvaurioihin. D-vitamiinin annostelussa onkin asiantuntijoiden mukaan syytä huolellisesti noudattaa kansallisia suosituksia.

Mikäli yliannostus on tapahtunut, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen jatkotutkimuksia varten. Tietoinen D-vitamiinin yliannostelu lapselle voi johtaa rikosilmoitukseen.

Kansallinen suositus:
2 vk–23 kk: 10 mikrogrammaa/vrk
2–17-v: 7,5 mikrogrammaa/vrk.