Paljuun on ihanaa pulahtaa kesäpäivänä. Näiden vinkkien avulla nautit paljusta turvallisesti.

Peseydy.

Pese itsesi aina ennen paljuun pulahtamista. Jos käyt välillä saunassa, huuhtele itsesi. Huuhtele jalat erityisen huolellisesti. 

Vaihda vesi säännöllisesti.

Tyhjennä palju mieluiten jokaisen kylvyn jälkeen. Jos olet täyttänyt paljun luonnonvedellä, vaihda vesi heti kylvyn jälkeen. Jos käytät vesijohtovettä ja vedenpuhdistuskemikaaleja, vedessä voi kylpeä muutaman kerran. Huuhtele palju puhtaalla vedellä aina, kun olet tyhjentänyt sen.

Peitä palju.

Jos paljuun jää vettä, peitä se kylvyn jälkeen. Jos paljua ei ole peitetty, linnut voivat tulla uimaan paljuun tai kakata veteen. 

Pidä huolta paljun puhtaudesta.

Palju pitää puhdistaa huolellisesti. Hankaa seinämät harjalla, sillä mikrobit tarttuvat niihin helposti. 

Vältä vatsatauti.

Älä mene paljuun, jos olet ripuloinut tai oksennellut. Älä niele paljun vettä, sillä voit saada siitä vatsataudin.

Karta tulehduksia.

Jos ihosi on rikki, vältä paljua. Veden mikrobit voivat aiheuttaa näppylöitä tai tulehduttaa rikkinäisen ihon.

Valvo paljussa kylpeviä lapsia.

Älä päästä uimataidotonta lasta paljuun ilman aikuista. Aina kun paljussa on vettä, valvo lasta ja hänen leikkejään sen lähettyvillä. Jos paljuun jää vettä, peitä se kannella ja huolehdi, etteivät lapset pääse kiipeämään siihen.

Älä mene humalassa paljuun.

Jos olet päihtynyt, älä mene paljuun. Jos sammut tai nukahdat, saatat hukkua matalaankin veteen. Älä koskaan jätä humalaista kaveria yksin paljuun.

Muista koronavirusohjeet myös paljussa.

Älä mene sairaana paljuun. Pidä huolta, että paljussa ei ole liian monta kylpijää kerralla. Pidä paljussa riittävä turvaväli. Muista myös huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.

Lähde: THL